Ученици и учители от Мездра отбелязаха Международния ден на франкофонията

Модераторът на събитието Йоана Константинова, учител по английски език в СУ "Иван Вазов", говори за френско-английските езикови връзки

Ученици и учители от Мездра отбелязаха Международния ден на Франкофонията
Ученици и учители от Мездра отбелязаха Международния ден на Франкофонията Източник: Община Мездра

В Международния ден на франкофонията (Journée internationale de la Francophonie) - 20 март, ученици и учители от двете най-големи учебни заведения в община Мездра - Средно училище "Иван Вазов" и Основно училище "Христо Ботев", организираха съвместно образователно събитие, посветено на празника на френския език, култура и общочовешки ценности.

 

Събитието уважиха представители на Регионално управление на образованието - Враца, Община Мездра и Общинския съвет, сродни учебни заведения, НЧ "Просвета 1925", Ротари клуб - Мездра, Държавно горско стопанство, спомоществователи.

 

Специално видеобръщение към присъстващите отправи г-жа Клодия Калво - заместник-съветник по сътрудничеството и културната дейност и аташе по образователно сътрудничество към Френския институт в България (Institut français de Bulgarie), която поздрави всички по повод Международния ден на Франкофонията и покани мездренските ученици да посетят Френския институт в България, където могат да гледат френски филм, субтитиран на български език.

 

Преподавателят по български език и литература в ОУ "Христо Ботев" Николай Ненов, който е и дългогодишен учител по френски език, изнесе презентация на тема "Френски езикови влияния в политиката, дипломацията и културата по време на Българското възраждане". Неговият колега Веселин Огорелов - преподавател по английски език, представи темата за френската експанзия в Африка и Северна Америка през XIX век.

 

Шестокласникът Томо Костов прочете в оригинал стихотворението "На моя приятел Алфред Т." ("A mon ami Alfred T.") на френския драматург, поет, романтик и новелист Алфрèд дьо Мюсè (1810-1857 г.), а неговият по-малък брат, третокласникът Васил Костов - стихотворението "Парфюмите" ("Les parfums") на френския поет Албер Мерà (1840-1909 г.).

 

Модераторът на събитието Йоана Константинова, учител по английски език в СУ "Иван Вазов", говори за френско-английските езикови връзки. Ученици от средния курс в същото училище, които участват в проекти по Програмата на Европейския съюз за подкрепа на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа "Еразъм+" 2021-2027 г., споделиха своите впечатления от посещението си в белгийската столица Брюксел.

 

Модераторът на събитието Йоана Константинова, учител по английски език в СУ
Модераторът на събитието Йоана Константинова, учител по английски език в СУ "Иван Вазов", говори за френско-английските езикови връзки Източник: Община Мездра

Техни съученици, които от 22 до 30 март ще посетят Париж, разказаха какви подаръци са приготвили за своите партньори по проекта и за децата от Българско училище "Иван Вазов” (École bulgare "Ivan Vazov") и от Българско училище "Кирил и Методий" (École bulgare "Cyrille et Méthode"), с които ще се срещнат - брошура с QR кодове на най-известните културни и исторически забележителности във френската столица, книгоразделители и др.

Видеопоздрав към присъстващите отправи бившата възпитаничка на мездренската гимназия Рая Лалова, която в момента следва "Африканистика" в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

 

Ученици и учители от Мездра отбелязаха Международния ден на Франкофонията
Ученици и учители от Мездра отбелязаха Международния ден на Франкофонията Източник: Община Мездра

За приятната атмосфера на събитието допринесе класическа и съвременна френска музика - произведения на Клод Дебюси, Равел, Пьер Башле́, Жан-Мишел Жар. Прозвуча също сингълът "L'enfer" ("Ад") на популярния белгийски певец, автор на песни, рапър и музикант Stromae, в който участва парижкaта формация за български народни песни "Оренда" ("Orenda").

 

За финал най-активните се включиха чрез платформата за обучение Kahoot! във викторина с въпроси, свързани с темата на събитието. След официалната част се състоя дегустация на традиционни френски напитки, разядки, деликатеси и сладкиши - вино, сирена, ескарго, пастет и др.

 

Амбицията на организаторите е отбелязването на Journée internationale de la Francophonie да се превърне в традиционно събитие от културния календар на Мездра.

Още от "Враца"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Община Мездра награди участниците в конкурса за великденска украса "Писан, шарен Великден"

25 детски градини, училища и читалища се включиха в конкурса, каза по време на награждаването Нели Минева, заместник-кмет "Социално развитие и хуманитарни дейности" в Община Мездра

Прочетете повече прочетете повече

Заключителна пресконференция по Проект "Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Б

Проектът е с бюджет 499 984.12 eвро (977 868.94 лв.) и е реализиран съвместно от Община Ботевград и Община Мездра през периода 18.04.2022 г. - 30.04.2024 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени