Ученици от СУ "Иван Вазов" - Мездра взеха участие в международен дигитален лагер в Италия

В обучението се включиха над 120 ученици, придружавани от свои учители, от различни региони на Италия, както и от България и Испания

Ученици от Мездра на международен дигитален лагер в Италия
Ученици от Мездра на международен дигитален лагер в Италия Източник: Община Мездра

По покана на организаторите ученици от СУ "Иван Вазов" - Мездра взеха участие в международен дигитален лагер за дигитални кариери (International Digital Campus for Digital Careers) в Италия. Образователният уъркшоп в областта на STEM обучението се проведе в Монто̀не, провинция Перуджа, регион Умбрия. Той беше организиран от Института за висше образование "Леонардо да Винчи" (Istituto di Istruzione Superiore "Leonardo da Vinci") в гр. Умбѐртиде като част от Националния план за цифрово училище на италианското Министерство на образованието, университетите и научните изследвания.

 

Ученици от Мездра на международен дигитален лагер в Италия
Ученици от Мездра на международен дигитален лагер в Италия Източник: Община Мездра

В обучението се включиха над 120 ученици, придружавани от свои учители, от различни региони на Италия, както и от България и Испания. Те се съревноваваха в сферата на дигиталните технологии, с фокус върху развитието на уменията, необходими за ефективно прилагане при решаване на проблеми, използване на публично говорене и разработване на проекти в областта на STEM дисциплините.

 

В състезателния елемент на програмата бяха заложени обучения и експериментиране, фокусирани върху развитието на уменията за приложение за решаване на проблеми, публично говорене и разработване на проекти по STEM предмети. Дигиталният лагер включваше обучителни сесии и лабораторни дейности за проектиране и разработване на прототипи, с подкрепата на фасилитатори и експерти от индустрията.

 

Ученици от Мездра на международен дигитален лагер в Италия
Ученици от Мездра на международен дигитален лагер в Италия Източник: Община Мездра

Работните сесии бяха разпределени в шест дигитални области - роботика, кино, картиране, виртуална и добавена реалност, създаване на приложения за мобилни устройства.

 

"За всички ученици това беше преживяване с голяма образователна стойност, защото те имаха възможност да научат иновативни инструменти и методологии, работейки в смесени работни групи, както по произход, така и по училище, да излагат своите идеи и решения пред експерти и представители от света на институциите", университетите и компаниите, споделиха след завръщането на учениците от Италия от ръководството на СУ "Иван Вазов". 

Още от "Враца"

Ансамбъл "Мездра" се класира за финала на Националния конкурс "ТОП 10 Български танцов фолклор - 2024"

До полуфиналите на конкурса "ТОП 10 Български танцов фолклор - 2024" бяха селектирани 15 танцови ансамбли и състави от София, Бургас, Русе, Шумен, Габрово, Търговище, Пазарджик, Дупница, Елин Пелин, Етрополе, Мездра, Павел баня и Тутракан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени