"Уестингхаус" подписа договор с АЕЦ "Козлодуй" за нов реактор

През декември 2022 г. "Уестингхаус" подписа 10-годишен договор за доставка на свежо ядрено гориво за един от блоковете в АЕЦ "Козлодуй", като доставките ще започнат през 2024 г.

АЕЦ "Козлодуй"
АЕЦ "Козлодуй" Източник: АЕЦ "Козлодуй"

"Уестингхаус електрик" (Westinghouse Electric) обяви, че е подписала договор за предварителни инженерни дейности с "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" за изграждане на нов реактор с технологията AP1000 на площадката на АЕЦ "Козлодуй".


През този месец ще започне изпълнението на договора, който включва дейности по оценка на възможностите за интегриране на българската индустрия в проекта за изграждане на нова ядрена мощност с тази технология и за използване в максимална степен на съществуващата на площадката на АЕЦ "Козлодуй" инфраструктура, се посочва в съобщение до медиите.


По-рано през годината бе подписан меморандум за разбирателство за създаване на съвместна работна група за планиране изграждането на реактори с технологията AP1000 в България. Работната група е в процес на оценка на регулаторните, лицензионните и проектните изисквания и разработва ускорен график за работа.

 

Към момента на площадката в Козлодуй работят два реактора с руска технология BBEP-1000. През декември 2022 г. "Уестингхаус" подписа 10-годишен договор за доставка на свежо ядрено гориво за един от блоковете в АЕЦ "Козлодуй", като доставките ще започнат през 2024 г. Ядреното гориво ще се произвежда в завода на компанията във Вестерос, Швеция, и е единственият напълно независим от руски доставки и технологии проект за ядрено гориво за блокове с технология ВВЕР-1000.


В средата на януари предишният парламент задължи правителството да сключи споразумение със САЩ за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" с технология АР1000. Това стана по предложение на ГЕРБ и с подкрепата на депутатите и от ДПС и "Демократична България".


Технологията за ядрени реактори AP1000 от поколение III+ е единствената в света с напълно пасивни системи за безопасност, с модулен дизайн на конструкцията, която е и с най-ниския въглероден отпечатък за един MWe, твърди компанията.

Още от "Враца"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Община Мездра награди участниците в конкурса за великденска украса "Писан, шарен Великден"

25 детски градини, училища и читалища се включиха в конкурса, каза по време на награждаването Нели Минева, заместник-кмет "Социално развитие и хуманитарни дейности" в Община Мездра

Прочетете повече прочетете повече

Заключителна пресконференция по Проект "Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Б

Проектът е с бюджет 499 984.12 eвро (977 868.94 лв.) и е реализиран съвместно от Община Ботевград и Община Мездра през периода 18.04.2022 г. - 30.04.2024 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени