В АЕЦ "Козлодуй" изтича  водород от охладителната система на генератора на VI блок

7,5 млн. лв. на денонощие губи централата

АЕЦ "Козлодуй"
АЕЦ "Козлодуй" Източник: АЕЦ "Козлодуй"

В АЕЦ "Козлодуй" търсят откъде изтича  водород от охладителната система на генератора на VI блок. Точно заради това изпускане на охлаждащия газ, който е около машината, блокът беше спрян часове след като бе пуснат в експлоатация след планов годишен ремонт.

 

Дефектът е в неядрената част на централата, така че няма опасност от радиоактивно замърсяване.

VI блок беше изведен на 24 септември за планов годишен ремонт и за презареждане с ядрено гориво, като в съобщението на централата беше написано, че ще бъде пуснат в края на октомври.


На 29 октомври в 12,52 ч той  бе включен в паралел с електроенергийната система след разрешение на Агенцията за ядрено регулиране. В 21 часа е изключен заради този теч на водород, мястото на който до 14 часа в понеделник все още се търсеше.

Още от "Враца"

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече на площадката на АЕЦ "Козлодуй", през май започва зареждането на първите к

Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с "Уестингхаус" още през 2009 г. - 2010 г.

Прочетете повече прочетете повече

Ансамбъл "Мездра" се класира за финала на Националния конкурс "ТОП 10 Български танцов фолклор - 2024"

До полуфиналите на конкурса "ТОП 10 Български танцов фолклор - 2024" бяха селектирани 15 танцови ансамбли и състави от София, Бургас, Русе, Шумен, Габрово, Търговище, Пазарджик, Дупница, Елин Пелин, Етрополе, Мездра, Павел баня и Тутракан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени