В Меката на винопроизводството в Северозапада - Типченица, почетоха Трифон Зарезан (СНИМКИ)

Честването на Трифон Зарезан започна с водосвет за здраве, отслужен от енорийския свещеник отец Васил Николов

Трифон Зарезан - кметът на Мездра инж. Иван Аспарухов
Трифон Зарезан - кметът на Мездра инж. Иван Аспарухов Източник: Община Мездра

По стародавна традиция навръх 14 февруари жители и гости на мездренското село Типченица - люлка на лозарството и на пипиниерството у нас в миналото, а понастоящем един от водещите центрове на винопроизводството в Северозападна България, почетоха Трифон Зарезан. Честването на големия християнски и народен празник се състоя в местността "Гло̀жето”, където беше извършено ритуалното зарязване на лозята.

 

Типченица - Трифон Зарезан
Типченица - Трифон Зарезан Източник: Община Мездра

Организатори на празника бяха Кметство Типченица и Народно читалище "Съзнание-1899” със съдействието на фирма "Скай клуб" ЕООД, собственик на бутиковата Винарна "Типченица", която стопанисва около 350 дка лозови масиви в землището на балканджийското селище, засадени с уникалния регионален сорт Врачански мискет, Шардоне, Рубин и Каберне Совиньон.

 

Вино от винарна
Вино от винарна "Типченица" Източник: Община Мездра

Честването на Трифон Зарезан започна с водосвет за здраве, отслужен от енорийския свещеник отец Васил Николов, който отправи Молитва за благословение на ново вино:

"Господи, Боже наш, Който си благ и човеколюбив, Ти си ни дал лозния плод за наша наслада и храна, благослови това ново вино и дай на ония, които с вяра в Тебе ще пият от него, да бъде за здраве и радост, но не и за опиване и безчинства. Защото Ти си, Kойто благославяш и освещаваш всичко и затова прославяме Твоето трисвето име - на Отца и Сина и Св. Духа, сега, всякога и во веки веков. Амин!”.

 

Енорийския свещеник отец Васил Николов
Енорийския свещеник отец Васил Николов Източник: Община Мездра

По-сетне самодейци от местното читалище пресъздадоха народни обичаи, характерни за деня на Св. Трифон, след което най-възрастният Трифонец - 70-годишният Николай Василев, извърши ритуалното зарязване на лозята, придружено от наричания за берекет. "Ой ти, лозе типченско, бъди благословено!, благопожела Бай Никола.

 

По весло грозде от пръчка, тонове грозде от лозе, на всички стопани, стопани миряни, гроздовете да станат големи като нянките на типченски булки! Зли сили, болести, градушки и некадърни политици да стоят далече от лозята типченски!" Той отряза по три пръчки от три корена, след което поръси главините с пепел от коледния бъдник и ги поля със светена вода от Богоявление, за да дадат обилно грозде.

 

Трифон Зарезан в село Типченица
Трифон Зарезан в село Типченица Източник: Община Мездра

След него лозарските ножици, наричани от местните стопани "кондѐ”, хванаха управителят на Винарна "Типченица" Велин Джиджев, изпълнителният директор и главен технолог на винарната инж. Надя Минева, кметът на община Мездра Иван Аспарухов, бившият министър на вътрешните работи и председател на ПП АБВ Румен Петков, кметският наместник на Типченица Георги Димитров, спомоществователи и др.

 

За празничното настроение на присъстващите се погрижиха Духов оркестър Вършец
За празничното настроение на присъстващите се погрижиха Духов оркестър Вършец Източник: Община Мездра

За празничното настроение на присъстващите се погрижиха Духов оркестър "Вършец" с ръководител Николай Пеев и танцьори от Ансамбъл "Мездра" с художествен ръководител и хореограф Мирослав Аспарухов, които изпълниха емблематичния "Родопски танц".

 

Танцов ансамбъл Мездра
Танцов ансамбъл Мездра Източник: Община Мездра

По-сетне домакините и техните гости седнаха на обща трапеза, на която не липсваха маркови вина на Винарна "Типченица" от сериите "Vratitza", "Tochka" и "Oak Barrel", отличени с медали на редица престижни междунарoдни винени конкурси. 

Още от "Враца"

23 танцови клубове, школи и състави взеха участие в Четвъртия национален фолклорен фестивал "Хорцѐто на Дефилето" в Мезд

Кулминациите на фолклорния празник беше надиграването с ръченица - шопска, тракийска и добруджанска, в което се включиха танцови двойки от различни формации

Прочетете повече прочетете повече

Над 500 подрастващи танцьори и певци се изявиха на Третия международен детски фестивал "Мездра-май"

В тазгодишното издание се включиха 18 детски танцови състави, клубове и групи, мажоретни състави, вокални и балетни формации, формации за хип-хоп и модерни танци и 12 индивидуални изпълнители от Северозападна България и от Солун, Гърция

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени