В Мездра официално бяха открити 50-ите юбилейни Празници на културата "Мездра-май"

Културният афиш на Празниците на културата, които ще продължат до края на месец май, включва 35 културни, образователни и спортни събития

В Мездра официално бяха открити 50-ите юбилейни Празници на културата "Мездра-май"
В Мездра официално бяха открити 50-ите юбилейни Празници на културата "Мездра-май" Източник: Община Мездра

В Деня на гр. Мездра - 6 май (Гергьовден), официално бяха открити 50-ите юбилейни Празници на културата "Мездра-май". Това стана на площад "България" преди музикалния спектакъл "Дихание" с участието на популярния български поп и оперен певец Орлин Горанов, солисти и Симфоничен оркестър на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов" - Велико Търново.

 

В Мездра официално бяха открити 50-ите юбилейни Празници на културата
В Мездра официално бяха открити 50-ите юбилейни Празници на културата "Мездра-май" Източник: Община Мездра

Празничния концерт уважиха кметовете побратимените с община Мездра албански общини Булкиза и Либражд Фестиме Мйещри и Мариглен Диша, председателят и заместник-председателят на Културно-просветното дружество на българите в Албания "Просперитет Голо Бърдо" Хаджи Пируши и Члирим Тола и др.

 

"Уважаеми жители и гости на гр. Мездра,

Скъпи приятели от Албания,

Прекрасно е в тези дни, когато заедно празнуваме Възкресение Христово, да го съчетаем с Деня на небесния покровител на нашия град, на верния Христов воин Св. Георги Победоносец, който бди над нас и ни защитава.

50 години Празници на културата "Мездра-май", 50 години… Ако се върнем мислено назад във времето, колко много неща се случиха през тези години, колко събития, колко политически турбуленции станаха… А ние продължихме да празнуваме Празниците на културата. Защото това е духът български!

Радвам се, че имам възможността да застана сега пред Вас, защото можем да си поговорим не за материалното, а за духовното. Защото на Лазаровден този площад беше пълен с малки лазарки, пременени в народни носии. Защото във всеки един храм на 28-те населени места в нашата община на Великден бяха отслужени празнични литургии.

Това е българският дух. Това е духът, който ще възроди нашата държава. Не материалното. Ние ще оправим улици, ще оправим площади, ще оправим паркове… За нас обаче по-важен е духа, за нас е важно, че душите български поеха по правилния път.

И много скоро другите ще ни завиждат. Защото ще разберат, че този прекрасен край, който пренебрежително наричат "северозапа́днал", всъщност е "северозапа́зен" край - край, който е съхранил душата си.

Пожелавам Ви радост, благоденствие и нека Св. Георги да продължи да ни пази! И знайте едно нещо: България ще бъде възродена! Бъдете живи и здрави, пазете душите и обичайте децата си! Честит празник!"

 

Кметът на Мездра инж. Иван Аспарухов
Кметът на Мездра инж. Иван Аспарухов Източник: Община Мездра

По време на концерта-спектакъл "Дихание" почитателите на класическата музика имаха възможност да чуят откъси от световноизвестни мюзикъли и оперети. Програмата включваше увертюри и песни от знакови творби на Мич Лий, Имре Калман, Андрю Лойд Уебър и Йохан Щраус (син) в изпълнение на Симфоничния оркестър на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов" - Велико Търново под диригентската палка на Маестро Васил Вълчев. Солисти бяха Теодора Петрова, Миряна Калушкова и Гергана Стоянова, а концертмайстор - Мария Павлова. Прозвучаха също незабравими български естрадни песни, изпълнени от Орлин Горанов, сред които "Светът е за двама", "Нека да започнем пак" и др.

Тази вечер в 19:30 часа Празниците на културата продължават с концерт на гръцкия певец Аристос Константину&Live band. Утре от 16:00 часа започва третото издание на Международния детски фестивал за естрадна, популярна и народна песен, хип-хоп, модерни и народни танци "Мездра-май", а от 20:00 часа концерт ще изнесе популярната българска попфолк певица Деси Слава.

 

Орлин Горанов на 50-ите юбилейни Празници на културата
Орлин Горанов на 50-ите юбилейни Празници на културата "Мездра-май" Източник: Община Мездра

В четвъртък от 11:00 часа тържествено ще бъде отбелязан Деня на Европа и Ден на победата - 9 май, от 16:00 часа продължава Третият международен детски фестивал за естрадна, популярна и народна песен, хип-хоп, модерни и народни танци "Мездра-май", а от 19:30 часа е концертът на Трио "Вива" и на "Deep Zone Project". В петък от 18:30 до 22:30 часа е "Mezdra Rock Fest 2024" с участието групите "Four Play Gang", Мартин Събков и група "Roadwire", Рони Ромеро и група "Еридан".

 

Културният афиш на Празниците на културата, които ще продължат до края на месец май, включва 35 културни, образователни и спортни събития. Сред тях са IV национален фолклорен фестивал на танцови клубове, школи и състави "Хорцето на Дефилето", концерти на Сестри Филатови, Формация "Паскалев - Пловдив" и Вокална група за стари градски песни "Мездрея", X фестивал на средновековните традиции, бит и култура "Калето - Мездра", Първи детски футболен турнир "Mezdra Cup", съвместна художествена изложба (живопис и скулптура) на Боряна и Дарин Ганчеви, литературно четене на писатели от общините Мездра, Своге и Нови Искър, ХІІІ Майски краеведски четения, "Kremena Rock Fest 2024" с участието на Svetlio&The Legends, Four Play Gang и Inner Strive, премиера на историческия роман на Цветко Стеев "Царете богари - Терес, Спаред, Ситалк, Севт I", чествания на 75-годишнината на Професионална гимназия "Алеко Константинов" и на 95-годишнината на ОУ "Христо Ботев" - гр. Мездра, XXIII общински турнир по футбол на малки врати, IV общински ученически конкурс рецитал на Вазови творби, театрална постановка "Господин Ганьо Балкански" на Общински драматичен театър "Невена Коканова" - Дупница и др.

 

Още от "Враца"

Последни новини

Най-четени