В новия бюджет на Враца - част от приоритетите са изграждане и обновяване на паркове и зелени площи, ремонт на пътната инфраструктура и продължаване модернизирането на уличното осветление

Това стана ясно по време на общественото обсъждане на прооектобюджет`2024

Обществено обсъждане на проектобюджета на община Враца`
Обществено обсъждане на проектобюджета на община Враца` Източник: Община Враца
Изграждане и обновяване на паркове и зелени площи, ремонт на пътната инфраструктура и продължаване модернизирането на уличното осветление са част от основните приоритети в проектобюджета на Община Враца.
 
"През 2024 година бюджетът на Община Враца ще е в размер на 132 179 845 лв., което е с близо 16 млн.лв. повече от миналогодишния. Данъчните приходи са в размер на 10 000 000 лв., а неданъчните приходи в размер на 18 000 000 лв. и са с 3 000 000 лв. повече от 2023 г.", заяви в рамките на общественото обсъждане заместник-кметът инж. Цветан Стойчков.
 
Обществено обсъждане на проектобюджета на община Враца
Обществено обсъждане на проектобюджета на община Враца Източник: Община Враца
В Програмата за капиталови разходи за 2024 г. са предвидени над 2 млн. лв. за текущи ремонти на улична мрежа, тротоари и междублокови пространства. Предвижда се подмяна на спиркови навеси на градския транспорт, подмяна на светофарните уредби и изготвяне на технически проект за изграждане на пътна и пешеходна връзка (надлез) над бул. "Мито Орозов" . Включено е увеличение на средствата за изграждане на парка в ж.к. Сениче и многофункционална площадка в ж.к. "Младост".
 
Предвидено е и закупуването на нова техника за ОП "БКС" - два броя сметосъбиращи машини, три броя почистващи машини и два броя товарни автомобила, доставка на съдове за битови отпадъци и други.
 
Част от ключовите проекти в предложения бюджет на Община Враца за 2024 година са: "Внедряване на мерки за енергийна ефективност в Регионална библиотека "Христо Ботев", закупуване на 6 нови ектробуса и 3 зарядни станции по проект "Мобилност и зелен транспорт". Предвидени са и средства за ремонт на спортната база в града - енергийно обновяване на спортна сграда "Покрит тенис корт" и покрития плувен басейн.
 
През 2024 година се увеличават средствата за подпомагане на новородени, като общият размер за годината е 200 000 лв., или по 550 лв. за новородено и по 600 лв. за новородени близнаци. Инвестициите в програмата за асистирана репродукция са 45 000 лв. По отношение на помощите за намалени цени на пътуванията, местната администрация предлага средства в размер на 150 000 лв.
 
На дискусията присъстваха още заместник-кметът Петя Долапчиева , главният архитект Митко Анатолиев, общински съветници, кметове на населени места, директори на институции в града и граждани.

Още от "Враца"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Община Мездра награди участниците в конкурса за великденска украса "Писан, шарен Великден"

25 детски градини, училища и читалища се включиха в конкурса, каза по време на награждаването Нели Минева, заместник-кмет "Социално развитие и хуманитарни дейности" в Община Мездра

Прочетете повече прочетете повече

Заключителна пресконференция по Проект "Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Б

Проектът е с бюджет 499 984.12 eвро (977 868.94 лв.) и е реализиран съвместно от Община Ботевград и Община Мездра през периода 18.04.2022 г. - 30.04.2024 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени