В Оряхово представиха албум за световноизвестния художник Марин Върбанов

Изданието е осъществено с финансовата подкрепа на Министерството на културата и съфинансиране от фондация "Америка за България"

В Оряхово представиха албум за световноизвестния художник Марин Върбаков
В Оряхово представиха албум за световноизвестния художник Марин Върбаков Източник: Община Оряхово

В Оряхово представиха нов албум за творчеството на световноизвестния художник-текстилец Марин Върбанов (роден в крайдунавския град), издаден от издателска къща "Борина" и по проект на  Исторически музей град Оряхово.

 

Изданието е осъществено с финансовата подкрепа на Министерството на културата и съфинансиране от фондация "Америка за България". Като специални гости присъстваха Михаела Пъдева, завеждащ секция "Текстил" при Съюза на българските художници и Маргарита Допчева, студенти на проф. Марин Върбанов. Те бяха поздравени лично от кмета на общината Росен Добрев.

 

Кметът на Оряхово Росен Добрев
Кметът на Оряхово Росен Добрев Източник: Община Оряхово

 Събитието започна с визуален спомен за Марин Върбанов – малък откъс от биографичната история "Нишката на съдбата. Семейство Сун и Върбанов връзка между две култури".  Д-р Евгения Найденова, директор на музея и ръководител на проекта, представи съдържанието на книгата.

 

В Оряхово представиха албум за световноизвестния художник Марин Върбаков
В Оряхово представиха албум за световноизвестния художник Марин Върбаков Източник: Община Оряхово

Албумът включва биографична ретроспекция, съставена от нея, статия на проф. Лаура Димитрова, текст – размисли "За моя баща" на Боряна Върбанова, мисли на Марин Върбанов за ролята на изкуството и каталог на част от творбите на родения в Оряхово художник. Основа на илюстративния материал е албумът, отпечатан през 2008 г. по инициатива на Нейчо Савчев.

 

В Оряхово представиха нов албум за творчеството на световноизвестния художник-текстилец Марин Върбанов
В Оряхово представиха нов албум за творчеството на световноизвестния художник-текстилец Марин Върбанов Източник: Община Оряхово

Михаела Пъдева и Маргарита Допчева разказаха спомени за своя учител, с които докоснаха емоционално присъстващите. Свои спомени сподели и Нейчо Савчев. 

 

В края на срещата по желание на публиката се излъчи целият биографичен видеоматериал  за семейство Върбанови "Нишката на съдбата".

 

Още от "Враца"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Община Мездра награди участниците в конкурса за великденска украса "Писан, шарен Великден"

25 детски градини, училища и читалища се включиха в конкурса, каза по време на награждаването Нели Минева, заместник-кмет "Социално развитие и хуманитарни дейности" в Община Мездра

Прочетете повече прочетете повече

Заключителна пресконференция по Проект "Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Б

Проектът е с бюджет 499 984.12 eвро (977 868.94 лв.) и е реализиран съвместно от Община Ботевград и Община Мездра през периода 18.04.2022 г. - 30.04.2024 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени