Валя Маркова - съдия №1 по художествена гимнастика за 2023 г. на национално ниво

Бившата гимнастичка и треньор в ЖКХГ "Анелия" - Мездра е определена за най-добър съдия у нас в Държавните първенства за трети път

Българска федерация по художествена гимнастика, съдийска комисия
Българска федерация по художествена гимнастика, съдийска комисия Източник: Българска федерация по художествена гимнастика

По предложение на Съдийската комисия към Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) с Решение №8/ Протокол №360 от 30.11.2023 г. Управителният съвет на БФХГ утвърди Валя Маркова за спортен съдия №1 за 2023 г. в състезанията от Държавния спортен календар.

 

Бившата гимнастичка и треньор в ЖКХГ "Анелия" - Мездра, която в момента е преподавател по теоретична подготовка в Спортно училище "Георги Живков" - Велико Търново, е определена за най-добър съдия у нас в Държавните първенства за трети път след 2017 г. и 2022 г.

 

Челната тройка на водещите съдии на национално ниво допълват Рада Вражева (СКХГ "Черноморец" - Бургас) и Камелия Игнатова (неутрален съдия).

 

Филипа Филипова, съдия международно ниво
Филипа Филипова, съдия международно ниво Източник: Българска федерация по художествена гимнастика

Класацията при съдиите, които ръководят състезания от Международния спортен календар, оглави Филипа Филипова (СКХГ "Чар-ДКС" - Варна). Нейни подгласнички са Християна Тодорова (СК "Илиана" - София) и Даниела Велчева (неутрален съдия).

 

Християна Тодорова, съдия международно ниво
Християна Тодорова, съдия международно ниво Източник: Българска федерация по художествена гимнастика

По предложение на Треньорската комисия към БФХГ за Треньор №1 през тази година с международен принос е избрана Марияна Памукова - личен треньор на абсолютната европейска шампионка в многобоя от първенството на стария континент в Баку и двукратна световна вицешампионка от Валенсия 2023 Боряна Калейн.

 

Мариана Памукова, треньор по художествена гимнастика
Мариана Памукова, треньор по художествена гимнастика Източник: Българска федерация по художествена гимнастика

На второ място се нареди Весела Димитрова - старши треньор на ансамбъла на България жени, а трето място - Кристина Илиева - старши треньор на националния ансамбъл девойки.

 

Кристина Илиева, треньор по художествена гимнастика
Кристина Илиева, треньор по художествена гимнастика Източник: Българска федерация по художествена гимнастика

Класацията за "Треньор на годината" на национално ниво оглави Ромина Божилова (СК "Илиана" - София). В Топ 3 в тази категория влязоха също Татяна Янева (КХГ "Левски" - София Мирослава Батаклиева (КХГ "Левски-Триадица" - София).

 

Татяна Янева, треньор по художествена гимнастика
Татяна Янева, треньор по художествена гимнастика Източник: Българска федерация по художествена гимнастика
Мирослава Батаклиева, треньор по художествена гимнастика
Мирослава Батаклиева, треньор по художествена гимнастика Източник: Българска федерация по художествена гимнастика

Отличените съдии и треньори ще получат парични награди, осигурени от БФХГ по предложение на президента на федерацията Илиана Раева.

 

Ромина Божилова, треньор по художествена гимнастика
Ромина Божилова, треньор по художествена гимнастика Източник: Българска федерация по художествена гимнастика

 

Още от "Враца"

Продължава работата по изграждането на парка в ж.к. "Младост" във Враца

С осигурените от бюджета средства в размер на над 700 000 лв. се предвижда облагородяване на пространството, изграждане на нова алейна мрежа и подходящо парково осветление, озеленяване, фитнес на открито и поливна система

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени