Възстановки на средновековна венчавка и рицарски дуели представени на Първия средновековен панаир в Оряхово

За най-малките бяха подготвени различни спортни игри – стрелба с лък, стрелба с камък, нанизване на въженца върху кол и други

Възстановка на средновековна сватба
Възстановка на средновековна сватба Източник: о

Нежни струни и музика от мандолина, цитра и лира, калдаръмени пътеки и тропот на коне, дървени сергии, весело свирукане с уста и шеговити разговори, подвикване и закачки, поклащащи се звънчета от краищата на островърхи шапки, прекрасна шарения.

 

Библия, църковен ритуал
Библия, църковен ритуал Източник: Община Оряхово

Млад свят, дълги поли и широки ръкави, букетчета с билки и диви цветя, които разнасят аромата на поляна, жив огън, дърво и камък, мъжество и звън от сблъсък на стомана, стрели, слама, любов и доблест, сила и истински клетви за вярност, чест и отдаденост, вяра и почит към създателя, наивност и чистота на мислите, простота и радост от малки, но вечни неща. Това е средновековно Оряхово!

 

На 20 май на крепост "камъка "с тези думи Христинка Цонева, секретар на Община Оряхово и д-р Евгения Найденова, директор на Исторически музей-Оряхово дадоха старт на първия средновековен панаир-Оряхово 2023.

 

Благодарим на нашите приятели - участници от група "Св. Лазар" – Пловдив, група "Сребротрън" – Велико Търново, национален съюз "Единение", самодейци от НЧ "Надежда 1871" и танцов състав "Жива вода", както и на родолюбивите отделни участници от различни местни институции.

 

Тюфекчийство
Тюфекчийство Източник: Община Оряхово

Благодарим на Веселин Йорданов, член на Северозападната задруга на майсторите на стари занаяти-Враца, на Иво Иванов, майстор тюфекчия, член на Северозападната задруга на майсторите на стари занаяти-Враца.


На Радостина Войнова, която твори в областта на живописта и графиката, но работи и с керамика. Изработва различни сувенири и украшения.  За нея "глината като материал има свое сърце, история, живот. Работата с нея  освен голямо удоволствие, изглежда като истинско чудо, в което човек е щастлив да се потопи.

 

Икони
Икони Източник: Община Оряхово

Организаторите благодарят и на Ана Иванова от гр. Троян, занимаваща се с изработка  на кукли, животни и герои от приказки и детски филмчета, притежава майсторско свидетелство от националната занаятчийска камара, на Пламен Гатков – майстор на дървени изделия и икони от Монтана, на  Ангел Милчев – майстор текстил от село Паволче, на Валерия Величкова, която се занимава с изработка на дървени играчки в Плевен, на Дора Ревенетова, художник от Оряхово, на "Шато Бургозоне" - винарска изба от Оряхово, на Митка Методиева, просен хляб в сажди, на "скара и бира" от с. Бреница, на занаятчийски производител Стефан Маринов с тукашен мед и пчелни продукти.

 

Рицарски двубои
Рицарски двубои Източник: Община Оряхово

След откриването на панаира жителите и гостите на града се насладиха на рицарски дуели, представяне на рицарско въоръжение и доспехи, възстановка на средновековна венчавка, в която участие взеха Виктор Кунчев, учител, Мирела Николаева и Георги Янев, ученици от местната гимназия, Цветанка Михайлова, Евгения Найденова, Христинка Цонева, Илиян Тодоров и момичетата от танцов състав "Изворче". След това за най-малките бяха подготвени различни спортни игри – стрелба с лък, стрелба с камък, нанизване на въженца върху кол и други.

 

Първи средновековен панаир в Оряхово
Първи средновековен панаир в Оряхово Източник: Община Оряхово

Въпреки проливния дъжд, вечерта завърши с втора премиера на историческия спектакъл "Криле и вериги" под режисурата на Христинка Цонева и заря в небето над крепостта!

 

Стрелба с лък
Стрелба с лък Източник: Община Оряхово

 

Още от "Враца"

Община Мездра награди участниците в конкурса за великденска украса "Писан, шарен Великден"

25 детски градини, училища и читалища се включиха в конкурса, каза по време на награждаването Нели Минева, заместник-кмет "Социално развитие и хуманитарни дейности" в Община Мездра

Прочетете повече прочетете повече

Заключителна пресконференция по Проект "Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Б

Проектът е с бюджет 499 984.12 eвро (977 868.94 лв.) и е реализиран съвместно от Община Ботевград и Община Мездра през периода 18.04.2022 г. - 30.04.2024 г.

Прочетете повече прочетете повече

Работата по изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" върви по график

Този път този проект за разлика от Белене се структурира по най-правилния начин – не поръчваме оборудване, без да сме осигурили финансиране, без да имаме договор и без да знаем колко ще струва тази централа, заяви Дилян Добрев

Прочетете повече прочетете повече

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече на площадката на АЕЦ "Козлодуй", през май започва зареждането на първите к

Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с "Уестингхаус" още през 2009 г. - 2010 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени