Видео показва как член на избирателна комисия преправя бюлетини в полза на "Възраждане"

"Чичо Цено, кой номер си" - става дума за Цено Цоловски, номер 8 в листата на "Възраждане" за общински съветници и вече избран съветник със 127 преференции.

Община Борован
Община Борован Източник: Zonanews

На кадри от видеонаблюдението се вижда как член на една от избирателните секции в село Малорад (община Борован, област Враца) преправя бюлетини, като добавя преференция в бюлетини за общински съвет (в които няма), за да помогне на "наши хора".


Това се случва непосредствено преди броенето на тези бюлетини и след това вероятно всички добавени преференции са отчетени и вписани в протокола. Впоследствие се оказва, че част от кандидатите, които във видеото се споменават като "наши 'ора", действително са избрани за общински съветници.


Какво точно се случва

Броенето на бюлетините за кмет в тази секция приключва около 2 часа след началото на видеонаблюдението. Тогава жената, която брои, обявява 5 минути почивка и зад кадър се чуват гласове, че трябва да се спре излъчването на живо. Присъстващите решават, че са успели да спрат излъчването, и започва следният разговор:


Мъжки глас: Така, тук сме си наши момчета, щете ли да помогнем на Мартин, на някой, баче Цено? Да им направим преференциите, за да има хора от село там? Някой има ли претенции?


Друг мъж глас: Зависи от комисията, какво каже тя.


Мъжки глас: Не бе. Ние сме си наши 'ора. Да помогнем на Мартин, примерно - има 1 и му е празно, да се попълни 102.


Друг мъжки глас: Аз нямам никакви претенции.


Мъжки глас: Ти си 100 и колко? Де да те знам? 42...?


Друг мъжки глас: 108.


Първият мъжки глас: 108? Да се направят всички да имат?


Друг мъжки глас: Не знам.


Мъжки глас: Казвайте, да ви помогна на всичките. Ако щете - щете. Ако не щете - аз работа ще си свършва, отивам и си легам.


Женски глас: За 68 една част се прави за него, една част за Боби и ще се делят.


Друг женски глас: Само че го правите това нещо по-бръже.


След това започва разглеждането на бюлетините, за да се открият такива, в които е отбелязан номер на партия или коалиция, но не е отбелязана преференция. Чуват се реплики с инструкции: "Боби кой е?, "Боби беше 111", "42 - 108".


Когато жената от избирателната комисия, която до преди малко е брояла бюлетини, сяда да допълва преференции, тя директно пита някой, който се намира зад камерата: "Чичо Цено, кой номер си." Някой й отговаря тихо, а след това веднага се чува и по-силен мъжки глас, който я съветва: "Виж кои не са задраскани." Тя успява да преправи пред камерата няколко бюлетини, преди да я спрат с думите: "Спри спри. Пак е нещо! Айде стига толкова!"


Интересно е и, че дори и когато започва броенето на бюлетините за общински съветници, не всички бюлетини са при жената, която брои. Част от тях се появяват при нея по-късно и не е ясно какво се е случва с тях в началото на броенето (в края на текста може да гледате пълния запис на броенето на тези бюлетини в секцията).


Кои са Боби, Цено и останалите участници във видото

"Боби беше 111" всъщност е Боби Боянов, кандидат за общински съветник от местната коалиция "Съюз на демократичните сили" (с номер 68 в бюлетината), която включва СДС, ДПС, "Български възход", "Новото време", "Земеделски съюз Александър Стамболийски" и партия "България на регионите" . Той е 11 номер в листата за общински съветници и вече е избран за общински съветник с 85 преференции (всички избрани може да видите тук). От тази секция обаче той получава само една преференция.


"Чичо Цено, кой номер си" - става дума за Цено Цоловски, номер 8 в листата на "Възраждане" за общински съветници и вече избран съветник със 127 преференции. Само от тази секция Цено Цоловски получава 50 преференции. Цоловски е кмет на село Малорад в периода 2015-2019 година, а преди това е бил отново общински съветник.


"Да помогнем на Мартин" - става дума за Мартин Диловски, който е кандидат за общински съветник на "БСП за България" (с номер 1 в бюлетината), който е втори в листата за общински съветници и не е избран, защото не му достигат преференции. От секцията в Малорад той получава 7 преференции.


Какви са реакциите на публикуваното видео

БНТ съобщи, че по случая вече тече разследване и Общинската избирателна комисия отказва коментар точно по тази причина. А ето и пълният запис от броенето на бюлетините за общински съветници.

 

Още от "Враца"

Момчетата V-VII клас на ОУ "Христо Ботев" и на СУ "Иван Вазов" (Мездра) станаха зонални първенци в Ученическите спортни

Така те ще играят за определяне на участниците от Северозападна България във финалните състезания в тази възраст в двата вида спорт от игрите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени