Винен празник събра за четвърти път край "Ритлите" ценители на уникалният сорт "Врачански мискет" 

Освен "The Jolly Vintners", в тазгодишното издание на Празника на Врачанския мискет се включиха техните колеги винопроизводители от Северозападна България

Празник на врачанския мискет в Лютиброд
Празник на врачанския мискет в Лютиброд Източник: Община Мездра

За четвърта поредна година на Голяма Богородица в мездренското село Лютиброд се проведе Празник на Врачанския мискет. Уникалният местен винен сорт бяло грозде и произведените от него елегантни винà и ракии събраха на десния бряг на река Искър срещу природния скален феномен "Ритлите" ценители на еликсира на боговете от близо и далеч.

 

Празник на врачанския мискет в Лютиброд
Празник на врачанския мискет в Лютиброд Източник: Община Мездра

Организатори на пивкото и вкусно събитие бяха винарите Ивана Цакова и Димитър Димитров, по-известни като "The Jolly Vintners" ("Веселите винари"), с подкрепата на Община Мездра.

 

Освен "The Jolly Vintners", в тазгодишното издание на Празника на Врачанския мискет се включиха техните колеги винопроизводители от Северозападна България - Винарна "Типченица", "Агрофитнес", "Видинска гъмза", "Врачанска теменуга", "Шато Бургозоне", "ШаТони", "Понте Дио", Винарна "Лиляче" и други

 

Празник на врачанския мискет в Лютиброд
Празник на врачанския мискет в Лютиброд Източник: Община Мездра

Със свои щандове в изложението взеха участие Мандра "Билка" от село До̀лна Бѐла рѐчка и Свинеферма "Чирен" ("Еко Мес Къмпани"), които предложиха на посетителите изобилие от тънки мезета за дегустацията на качествените вина и ракии на врачанските, монтанските и видинските винари.

 

Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" подреди досами Посетителски център "Ритлите" кът за биоразнообразието в парка.

 

Най-малките имаха възможност да се снимат за спомен с фоторамки на мечка и бухал, както и да разгледат макет с размах на крилата на белоглав лешояд, скален орел и сокол скитник. Всеки пък, който се включи в играта "Какво знаеш за лешоядите в България?", получи рекламен подарък. По традиция дегустацията и входът за събитието бяха свободни.

 

Догодина, когато Празникът на Врачанския мискет в лоното на Искърско дефиле ще чества своя 5-годишен юбилей, организаторите обещават още много приятни изненади.

Още от "Враца"

На 28 и 29 септември д-р Боян Кунев ще извърши безплатни кардиологични прегледи в Мездра

Специализира кардиология в най-добрата специализирана болница за диагностика и лечение на сърдечно-съдови заболявания у нас - МБАЛ Национална кардиологична болница

Прочетете повече прочетете повече

320 ученици прекрачиха школския праг в най-голямото основно училище в община Мездра - ОУ "Христо Ботев" 

През учебната 2024/2025 г. в ОУ "Христо Ботев" - Мездра ще се обучават 320 ученици в 16 паралелки от I до VII клас. Първокласниците са 47, разпределени в две паралелки

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени