Врачанският митрополит Григорий отслужи литургия на Димитровден в Боденец

В Зверино също честваха духовния празник на селото

Митрополит Григорий
Митрополит Григорий Източник: Община Мездра

Жители и гости на мездренското село Боденец се събраха на Димитровден - 26 октомври по нов стил, за да почетат храмовия празник на тамошната църква "Св. вмчк Димитрий Чудотворец". По този повод Архиерейска св. Литургия отслужи Врачанският митрополит Григорий, в съслужие със свещеници от Врачанската св. митрополия.

 

Храмът в село Боденец
Храмът в село Боденец Източник: Община Мездра

Празничното богослужение уважиха кметът на община Мездра Иван Аспарухов, основните спомоществователи за съграждането на храма сем. Тони и Надежда Йорданови, сем. Цанко и Красимира Петкови, кметът на Боденец Емил Иванчев и кметът на Долна Кремена Румен Серафимов.

 

Кметът на Мездра инж. Иван Аспарухов (в средата)
Кметът на Мездра инж. Иван Аспарухов (в средата) Източник: Община Мездра

В своята проповед Негово Високопреосвещенство припомни накратко житието на великия мъченик за Христовата вяра и духовен закрилник на българите Св. Димитър Солунски и благослови миряните. Боденският храм "Св. вмчк Димитрий Чудотворец" е един от най-новите православни храмове в Мездренската духовна околия.

 

Храмов празник в село Зверино
Храмов празник в село Зверино Източник: Община Мездра

Построен е със средства на дарители през периода 2003-2012 г. и е осветен на Димитровден 2012 г. от тогавашния Траянополски епископ Киприян, понастоящем Старозагорски митрополит. Изографисан е през 2016 г. от врачанския художник Явор Венчев и от неговия колега от Бургас Жечо Попов.

 

***

Димитровден честваха и в най-многолюдното село в община Мездра - Зверино. По случай храмовия празник на тамошната църква "Св. Димитър", която е съградена в началото на XX век, празнична литургия и водосвет отслужи енорийският свещеник отец Антон Петков. Сред дошлите да се черкуват бяха кметът на Зверино Стоян Петров и неговият предшественик Цанко Цанев.

 

По-сетне о. Антон прекади обредните хлябове и овчия курбан, приготвена от майстора готвач Димитър Пунчев от Елисейна, известен в района на Искърското дефиле като Мито Кръчма̀ро. Тази година курбана за здраве на селото дадоха журналистът Борислав Радославов и неговата чаровна спътница в живота Илиана, които бяха довели в храма и своя първороден син - 3-годишния Радослав.

Храмов празник днес имат още четири православни храма в община Мездра - тези в Горна Бешовица, Крапец, Типченица и Царевец.  

Още от "Враца"

23 танцови клубове, школи и състави взеха участие в Четвъртия национален фолклорен фестивал "Хорцѐто на Дефилето" в Мезд

Кулминациите на фолклорния празник беше надиграването с ръченица - шопска, тракийска и добруджанска, в което се включиха танцови двойки от различни формации

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени