Враца почете паметта на Кирил Ботев

Ген. Ботев е бил командир на VI Бдинска дивизия

Враца почете паметта на Кирил Ботев
Враца почете паметта на Кирил Ботев Източник: Община Враца
С панихида в църквата "Св. Възнесение" и поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча бе почетена 80-та годишнина от кончината на ген. Кирил Ботев.
 
На събитието в памет на командира на VI Бдинска дивизия присъстваха – заместник-кметът инж. Цветан Стойчков, командирът на Военно формирование 54 990 подполковник Симеон Гаджев, председателят на инициативния комитет Пламен Белински, Ботьо Ботев-родственик, общински съветници и граждани.
 
Враца почете паметта на Кирил Ботев
Враца почете паметта на Кирил Ботев Източник: Община Враца
Кирил Ботев е роден на 20 април 1856 г. в Калофер, син на възрожденския учител Ботьо Петков и на Иванка Ботева, брат е на Христо Ботев. През 1876 г. се включва в четата на Христо Ботев.
 
По време на Сръбско-българската война (1885) е ескадронен командир.Участва в Балканската война (1912 – 1913), а за кратък период от време е заместник-министър на войната (1913).

Още от "Враца"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Община Мездра награди участниците в конкурса за великденска украса "Писан, шарен Великден"

25 детски градини, училища и читалища се включиха в конкурса, каза по време на награждаването Нели Минева, заместник-кмет "Социално развитие и хуманитарни дейности" в Община Мездра

Прочетете повече прочетете повече

Заключителна пресконференция по Проект "Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Б

Проектът е с бюджет 499 984.12 eвро (977 868.94 лв.) и е реализиран съвместно от Община Ботевград и Община Мездра през периода 18.04.2022 г. - 30.04.2024 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени