Враца разполага с модерна инсталация за преработка на био отпадъци

Съоръжението е с капацитет от 8 000 тона годишно, като то ще обслужва нуждите на над 80 000 жители на общините – Враца и Мездра

Враца разполага с модерна инсталация за преработка на био отпадъци
Враца разполага с модерна инсталация за преработка на био отпадъци Източник: Община Враца
Зелените и биоразградимите отпадъци от домакинствата ще бъдат преработвани по специална технология до получаването на качествен краен продукт – компост, който е богат на хумус.
 
Оползотворяването на подобен тип отпадъци ще се извършва в новоизградената компостираща инсталация във Враца. Съоръжението е с капацитет от 8 000 тона годишно, като то ще обслужва нуждите на над 80 000 жители на общините – Враца и Мездра.
 
В рамките на проекта са закупени и 574 контейнери, като от тях 444 броя са за Враца – 96 за биоразградими и 348 за зелени отпадъци. Съдовете ще бъдат разположени в жилищните квартали на града и в населените места. Депонирането им ще се извършва с новопроизведени специализирани машини.
 
Компостът от преработката на зелени отпадъци ще бъде използван за облагородяване на обществени пространства, градини и паркове, а извлечената суровина от биоразградимите – за рекултивация на нарушени терени.
 
Проектът е реализиран по ОП "Околна среда", в партньорство между община Враца и община Мездра.

Още от "Враца"

Ансамбъл "Мездра" се класира за финала на Националния конкурс "ТОП 10 Български танцов фолклор - 2024"

До полуфиналите на конкурса "ТОП 10 Български танцов фолклор - 2024" бяха селектирани 15 танцови ансамбли и състави от София, Бургас, Русе, Шумен, Габрово, Търговище, Пазарджик, Дупница, Елин Пелин, Етрополе, Мездра, Павел баня и Тутракан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени