Враца се включва в Нощта на литературата

Три ще бъдат обособените четящи гнезда, където ще звучат творбите на съвременни европейски автори

Враца се включва в Нощта на литературата
Враца се включва в Нощта на литературата

С четене на откъси от книги на чуждестранни писатели, Враца за втора поредна година ще се включи в инициативата "Нощ на литературата", която ще се проведе на 12 май. Три ще бъдат обособените четящи гнезда, където ще звучат творбите на съвременни европейски автори. Първата локация е Регионална библиотека "Христо Ботев". От 18:00 ч., на открито, ще се четат откъси от творбата за деца "Балада за един счупен нос" на норвежкия автор Арне Свинген.


Литературното пътешествие ще продължи в 19:00 ч., в Кулата на Мешчиите, където заместник-кметът Александър Владимиров и актьорът Емил Пеняшки ще четат откъси от култовата пиеса "Енигматични вариации" на  един от най-големите драматурзи на съвремието – французина Ерик-Еманюел Шмит. От 20 часа, на терасите на Младежки дом- Враца, Горица Маджарска ще чете откъси от книгата "21 начина да умреш" на датския автор Сара Енгел. Романът е бестселър в Дания и е обявен за  "Младежки роман на десетилетието". Нощта на литературата ще завърши с изпълнения на музиканта Самуил Гелев - китара. Участие в събитията могат да вземат всички желаещи.


Културното събитие се организира от Община Враца, съвместно с Регионална библиотека "Христо Ботев" и Младежки дом. Началото на инициативата е дадено през 2006 г. от Чешките центрове по света. Провежда се по едно и също време в различни европейски градове. Тази година изданието е юбилейно за България -  десето.

Още от "Враца"

Ансамбъл "Мездра" се класира за финала на Националния конкурс "ТОП 10 Български танцов фолклор - 2024"

До полуфиналите на конкурса "ТОП 10 Български танцов фолклор - 2024" бяха селектирани 15 танцови ансамбли и състави от София, Бургас, Русе, Шумен, Габрово, Търговище, Пазарджик, Дупница, Елин Пелин, Етрополе, Мездра, Павел баня и Тутракан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени