XV Национален фолклорен събор "Де е българското" край село Очиндол в неделя

В тазгодишното издание ще се вземат участие повече от 500 самодейци

Фолклорен събор "Де е българското"
Фолклорен събор "Де е българското" Източник: Община Мездра

По традиция, датираща от 2006 г. насам, на 6 юни 2021 г., Неделята на слепия, в Туристически комплекс "Дядо Йоцо гледа" край село Очиндол, община Мездра ще се проведе XV Национален фолклорен събор "Де е българското". Организатор на събитието е Община Мездра. Официалното откриване на събора е в 10:00 часа. 


В тазгодишното издание на фолклорния събор "Де е българското" ще се вземат участие повече от 500 самодейци - певци, танцьори и инструменталисти от областите Враца, Видин, Монтана, Русе, Велико Търново и София. Заявки за участие са подали над 40 танцови състави, певчески и вокално-инструментални групи, както и 13 индивидуални изпълнители - представители на 30 читалища, пенсионерски клубове, училища и граждански сдружения от 25 населени места в Северна и Западна България. 

 

Участниците в събора, който няма конкурсен характер, ще се изявят в три категории: певчески групи и индивидуални изпълнители, танцови групи и индивидуални изпълнители, инструментални групи и индивидуални изпълнители. Специални гост изпълнители на "Де е българското" ще бъдат популярният народен певец Илия Луков, Ансамбъл "Мездра“ и Танцов състав "Хемус" - Враца. Ще бъде извършен водосвет и осветена курбан чорба. 


По време на събора ще бъде връчена традиционната Награда за родолюбие "Дядо Йоцо гледа", която се присъжда от Сдружение "Искърско дефиле" на достойни българи, прославили България у нас и по света. Организаторите най-учтиво ви канят да присъствате на XV Национален фолклорен събор "Де е българското"!

 

Паметникът
Паметникът "Дядо Йоцо гледа" Източник: Община Мездра

 

Още от "Враца"

Работата по изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" върви по график

Този път този проект за разлика от Белене се структурира по най-правилния начин – не поръчваме оборудване, без да сме осигурили финансиране, без да имаме договор и без да знаем колко ще струва тази централа, заяви Дилян Добрев

Прочетете повече прочетете повече

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече на площадката на АЕЦ "Козлодуй", през май започва зареждането на първите к

Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с "Уестингхаус" още през 2009 г. - 2010 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени