За десети път в Археологически комплекс "Калето" в Мездра се проведоха Дионисиеви празници

По традиция по време на събитието гостите на комплекса имаха възможност да отпият по глътка хипокрас - греяно вино с подправки, приготвено по автентична средновековна рецепта

Дионисиеви празници в Маздра
Дионисиеви празници в Маздра Източник: Община Мездра

За десета поредна година в навечерието на Трифон Зарезан - 14 февруари по стар стил, в Археологически комплекс "Калето” в гр. Мездра се проведоха Дионисиеви празници. Организатори на събитието бяха Община Мездра и Археологически комплекс "Калето", а водещ - Надин Кръстева от Клуб "Умението да говорим пред публика" при СУ "Иван Вазов".

 

Въпреки дъждовното време, празникът на виното събра множество граждани и гости на комплекса. "Вече 10 години ние спазваме една традиция и щом днес отново сме тук, значи тя, сама по себе си, вече е традиция - каза в приветствието си към присъстващите кметът на Мездра Иван Аспарухов.

 

Дионисиеви празници в Маздра
Дионисиеви празници в Маздра Източник: Община Мездра

Трябва да разберем, че природата не ни е подвластна, а ние сме подвластни на природата. И е добре, когато и хората, и природата са в синхрон. Искам да честитя 10-годишния юбилей на Дионисиевите празници в Археологически комплекс "Калето". Ще продължим да ги правим, в студ, в сняг, в дъжд - важното е да спазваме традицията!" Директорът на Регионален исторически музей - Враца Георги Ганецовски припомни легендата за древногръцкия бог на умиращата и възраждащата се природа, на виното и веселието Дио̀нис и неговата религиозно-културологична връзка с християнския му "наследник" Св. Трифон Зарезан.

 

Дионисиеви празници в Маздра
Дионисиеви празници в Маздра Източник: Община Мездра

"Това, което считам, че е най-важно да се разбере, подчерта Ганецовски, е, че няма разлика в обредността, в съдържанието на Трифон Зарезан, Дио̀нис или, примерно, Загрей. Това е един и същ образ, който претворява в себе си смисъла, съдържанието за плодородие и най-важното - за осигуряване на живот след смъртта. Дио̀нис е най-силното соларно, слънчево божество, което пресъздава точно този смисъл: смърт, живот след смъртта, прераждане, осигуряване на плодородие."

 

Кулминацията на Дионисиевата вечер беше артистичната реконструкция под наслов "За Дио̀нис - с вино и огън", пресъздадена от младите актьори от Театрална група "ТЕМП" при Военен клуб - Враца с художествен ръководител и режисьор Георги Врабчев. Зрелищният спектакъл включваше възстановка на тракийски орфически ритуал, съчетана с оригинална хореография и елементи на огнен пой под звуците на мистична музика.

 

Дионисиеви празници в Маздра
Дионисиеви празници в Маздра Източник: Община Мездра

Празничната програма допълниха Йоана Димитровска, Манол Каменов и Киара Пешанова от Клуб "Умението да говорим пред публика" с художествен ръководител Николай Савов, които представиха своите проучвания за зараждането на митологичния култ към "Огнесъздания" бог Дио̀нис, за възникването на лозарството и на винарството по нашите земи още по времето на траките и за историческите корени и съвременни измерения на Св. Трифон Зарезан в православния и в народния празничен календар. За финал Ансамбъл "Мездра" - джуниър при Народно читалище "Просвета 1925" с художествен ръководител Мирослав Аспарухов изпълни жизнерадостния тракийски народен танц "Джиновски танц".

 

Дионисиеви празници в Маздра
Дионисиеви празници в Маздра Източник: Община Мездра

По традиция по време на събитието гостите на комплекса имаха възможност да отпият по глътка хипокрас - греяно вино с подправки, приготвено по автентична средновековна рецепта от майстора виночерпец Жикавлий (Живко Ватов).

Още от "Враца"

Ансамбъл "Мездра" се класира за финала на Националния конкурс "ТОП 10 Български танцов фолклор - 2024"

До полуфиналите на конкурса "ТОП 10 Български танцов фолклор - 2024" бяха селектирани 15 танцови ансамбли и състави от София, Бургас, Русе, Шумен, Габрово, Търговище, Пазарджик, Дупница, Елин Пелин, Етрополе, Мездра, Павел баня и Тутракан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени