За десети път в Археологически комплекс "Калето" в Мездра се проведоха Дионисиеви празници

По традиция по време на събитието гостите на комплекса имаха възможност да отпият по глътка хипокрас - греяно вино с подправки, приготвено по автентична средновековна рецепта

Дионисиеви празници в Маздра
Дионисиеви празници в Маздра Източник: Община Мездра

За десета поредна година в навечерието на Трифон Зарезан - 14 февруари по стар стил, в Археологически комплекс "Калето” в гр. Мездра се проведоха Дионисиеви празници. Организатори на събитието бяха Община Мездра и Археологически комплекс "Калето", а водещ - Надин Кръстева от Клуб "Умението да говорим пред публика" при СУ "Иван Вазов".

 

Въпреки дъждовното време, празникът на виното събра множество граждани и гости на комплекса. "Вече 10 години ние спазваме една традиция и щом днес отново сме тук, значи тя, сама по себе си, вече е традиция - каза в приветствието си към присъстващите кметът на Мездра Иван Аспарухов.

 

Дионисиеви празници в Маздра
Дионисиеви празници в Маздра Източник: Община Мездра

Трябва да разберем, че природата не ни е подвластна, а ние сме подвластни на природата. И е добре, когато и хората, и природата са в синхрон. Искам да честитя 10-годишния юбилей на Дионисиевите празници в Археологически комплекс "Калето". Ще продължим да ги правим, в студ, в сняг, в дъжд - важното е да спазваме традицията!" Директорът на Регионален исторически музей - Враца Георги Ганецовски припомни легендата за древногръцкия бог на умиращата и възраждащата се природа, на виното и веселието Дио̀нис и неговата религиозно-културологична връзка с християнския му "наследник" Св. Трифон Зарезан.

 

Дионисиеви празници в Маздра
Дионисиеви празници в Маздра Източник: Община Мездра

"Това, което считам, че е най-важно да се разбере, подчерта Ганецовски, е, че няма разлика в обредността, в съдържанието на Трифон Зарезан, Дио̀нис или, примерно, Загрей. Това е един и същ образ, който претворява в себе си смисъла, съдържанието за плодородие и най-важното - за осигуряване на живот след смъртта. Дио̀нис е най-силното соларно, слънчево божество, което пресъздава точно този смисъл: смърт, живот след смъртта, прераждане, осигуряване на плодородие."

 

Кулминацията на Дионисиевата вечер беше артистичната реконструкция под наслов "За Дио̀нис - с вино и огън", пресъздадена от младите актьори от Театрална група "ТЕМП" при Военен клуб - Враца с художествен ръководител и режисьор Георги Врабчев. Зрелищният спектакъл включваше възстановка на тракийски орфически ритуал, съчетана с оригинална хореография и елементи на огнен пой под звуците на мистична музика.

 

Дионисиеви празници в Маздра
Дионисиеви празници в Маздра Източник: Община Мездра

Празничната програма допълниха Йоана Димитровска, Манол Каменов и Киара Пешанова от Клуб "Умението да говорим пред публика" с художествен ръководител Николай Савов, които представиха своите проучвания за зараждането на митологичния култ към "Огнесъздания" бог Дио̀нис, за възникването на лозарството и на винарството по нашите земи още по времето на траките и за историческите корени и съвременни измерения на Св. Трифон Зарезан в православния и в народния празничен календар. За финал Ансамбъл "Мездра" - джуниър при Народно читалище "Просвета 1925" с художествен ръководител Мирослав Аспарухов изпълни жизнерадостния тракийски народен танц "Джиновски танц".

 

Дионисиеви празници в Маздра
Дионисиеви празници в Маздра Източник: Община Мездра

По традиция по време на събитието гостите на комплекса имаха възможност да отпият по глътка хипокрас - греяно вино с подправки, приготвено по автентична средновековна рецепта от майстора виночерпец Жикавлий (Живко Ватов).

Още от "Враца"

Общинският съвет прие информация за текущото изпълнение на бюджета на Община Мездра за първото полугодие на 2024 г.

Община Мездра е в стабилно финансово състояние, подчерта при представянето на информацията за текущото изпълнение на бюджета кметът Иван Аспарухов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени