Заключителна пресконференция по Проект "Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Ботевград и община Мездра"

Проектът е с бюджет 499 984.12 eвро (977 868.94 лв.) и е реализиран съвместно от Община Ботевград и Община Мездра през периода 18.04.2022 г. - 30.04.2024 г.

Заключителна пресконференция по Проект "Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Ботевград и община Мездра"
Заключителна пресконференция по Проект "Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Ботевград и община Мездра" Източник: Община Мездра

На заключителна пресконференция, която се състоя в Заседателната зала на Община Мездра, бяха отчетени извършените дейности и постигнатите резултати при изпълнението на Проект №BGLD-2.003-0013 "Създаване на Майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Ботевград и община Мездра" ("Establishment of Mother Centers for improved inclusion of vulnerable groups for Botevgrad Municipality and Mezdra Municipality").

 

Проектът е с бюджет 499 984.12 eвро (977 868.94 лв.) и е реализиран съвместно от Община Ботевград и Община Мездра през периода 18.04.2022 г. - 30.04.2024 г. по Програма "Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи" (Programme "Local Development, Poverty Reduction and Enhanced Inclusion of Vulnerable Groups") със средства от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021. (European Economic Area Financial Mechanism 2014-2021).

 

Заключителна пресконференция по Проект
Заключителна пресконференция по Проект "Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Ботевград и община Мездра" Източник: Община Мездра

Община Ботевград, която е бенефициент, отговаря за цялостния мониторинг по изпълнение на дейностите по проекта, а Община Мездра - за дейностите и изразходваните средства на нейна територия. Партньор по проекта е и СНЦ "МАГ" - Ботевград.

 

В изпълнение на основните цели на проекта:

• Подкрепа на деца от уязвими групи, от ромски общности в ранна детска възраст и техните семейства за подобряване достъпа до здравна грижа, формиране на родителски умения, подобряване на семейната среда, повишаване на училищната готовност на децата за включване в образователната система, като се цели да се ограничи и предаването на бедност между поколенията, са създадени три Майчини центрове в с. Скравена и с. Литаково, община Ботевград и в гр. Мездра. Те се помещават в сгради - общинска собственост, които са ремонтирани и реновирани, оборудвани и обзаведени.

 

В трите Майчини центрове са обхванати 300 деца на възраст от 0 до 6 години и техните семейства - 200 в община Ботевград и 100 в община Мездра. В тях се предоставят функционално свързани услуги за образование и грижи в ранна детска възраст за децата и техните родители, в т. ч.:

• Предоставяне на подкрепа на деца в ранна детска възраст и подкрепа за достъп до образование,

• Подобряване на достъпа до социални и здравни услуги за деца от уязвими групи,

• Подпомагане на прехода от семейна среда към формална образователна среда.

 

И не на последно място: Ангажиране и активиране на семействата и общността за осигуряване на качествено образование и грижи в ранна детска възраст чрез множество последователни интервенции, формиране на родителски умения, здравна грижа, социалните и житейските умения, както и развитието и образованието на децата.

 

Програмният оператор на Програма "Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи" не носи отговорност за съдържанието на публикацията и за начина, по който може да бъде използвана информацията в нея.

Още от "Враца"

Момчетата V-VII клас на ОУ "Христо Ботев" и на СУ "Иван Вазов" (Мездра) станаха зонални първенци в Ученическите спортни

Така те ще играят за определяне на участниците от Северозападна България във финалните състезания в тази възраст в двата вида спорт от игрите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени