Започна подготовката за петото юбилейно издание на Национален фолклорен събор "Леденика"

Фестивалът печели две награди досега

Национален фолклорен събор "Леденика"
Национален фолклорен събор "Леденика" Източник: Община Враца

За пета година в края на юни във Врачанския Балкан ще се проведе двудневен фолклорен събор "Леденика". Събитието събира хиляди любители на българските традиции и обичаи и се организира от община Враца. Събитието ще се проведе на 25 и 26 юни тази година, в местността "Леденика". В следващите дни ще бъде обявен регламентът за участие на търговци и изпълнители.

 

Целта на фестивала е да се съхранят хилядолетните традиции на българския народ, като запазим културните ценности, които ни градят. Участие в програмата вземат групи и изпълнители за автентичен и обработен фолклор от различни етнографски области на България. Кулминацията на събора е пресъздаването на автентична Северняшка сватба. 

 

Широкият отзвук, който намери сред обществеността първото издание на събора успя да му донесе редица престижни награди. Фестивалът спечели първа награда в категория "Духът на България" в обявения от Министерство на туризма конкурс, както и приз за "Фестивален туризъм" на "Балканските награди за туристическа индустрия".

Още от "Враца"

Над 500 подрастващи танцьори и певци се изявиха на Третия международен детски фестивал "Мездра-май"

В тазгодишното издание се включиха 18 детски танцови състави, клубове и групи, мажоретни състави, вокални и балетни формации, формации за хип-хоп и модерни танци и 12 индивидуални изпълнители от Северозападна България и от Солун, Гърция

Прочетете повече прочетете повече

АЕЦ "Козлодуй" с признание от Световната асоциация на ядрените оператори

Дългогодишното партньорство с WANO допринася за реализирането на висшия приоритет в работата на централата – поддържане на най-високо ниво на безопасност при експлоатацията на ядрените съоръжения

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени