Започна подготовката за възстановяване на щетите от наводненията

Нова методика ще осигури прозрачност и справедливост при финансирането на проекти по превенция срещу бедствия

Посещение на премиера Николай Денков в Монтана
Посещение на премиера Николай Денков в Монтана Източник: Пресцентър на МС

Още утре започват срещите на министъра на вътрешните работи с кметовете на общините, пострадали от наводненията през изминалите седмици. Министър Калин Стоянов ръководи Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, която в най-кратки срокове трябва да отпусне средства за възстановяване на щетите.

 

Правителството има намерение да финансира проекти с цел превенция на бедствия регулярно, а не само по време на кризи. Премиерът акад. Николай Денков възложи на министър Стоянов да разработи ясна и прозрачна методика за оценка и приоритизиране на исканията към междуведомствената комисия. "Много е важно тя да работи постоянно, като започнем да отстраняваме проблемите от най-рисковите места", подчерта министър-председателят на заседанията на областните кризисни щабове във Враца и Монтана, в които се включи лично.

 

Посещение на премиера Николай Денков във Враца
Посещение на премиера Николай Денков във Враца Източник: Пресцентър на МС

С кметовете по места и с областните управители премиерът обсъди възможностите за предприемане на повече действия за предотвратяване на подобни кризисни ситуации. Акад. Денков беше категоричен, че правителството ще води регулярен диалог с местната власт, за да се вземат конкретни мерки като почистване на речните корита и изграждане на диги, където е необходимо. 

 

Най-критичният период в засегнатите от наводненията региони е преминат и благодарение на добрата координация между институциите са предотвратени по-сериозни ситуации, стана ясно на заседанията. Акад. Денков благодари на всички за бързата и адекватна реакция, като отбеляза специално ролята на областните управители, кметовете, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и Българската армия.

 

Той оцени високо също труда на държавното дружество "Напоителни системи", Агенция "Пътна инфраструктура" и Министерството на околната среда и водите.

 

Премиерът изрази признателност и към служителите на Агенцията за социално подпомагане, които от първия ден работят на терен за оценка на потребностите на пострадалите домакинства. Целта е компенсациите по линия на Министерството на труда и социалната политика да бъдат изплатени още в рамките на настоящия месец. Остава повишено вниманието към населените места в критичните точки.

 

Посещение на премиера Николай Денков в Хайредин
Посещение на премиера Николай Денков в Хайредин Източник: Пресцентър на МС

Министър-председателят видя пораженията върху инфраструктурата в с. Хайредин, както и последиците от бедствието в наводнена местна кравеферма. Заради планирано изпускане на язовир Огоста снощи там са били превантивно евакуирани обитателите на девет къщи, а също така стада със селскостопански животни. Днес вече всички са отново в домовете си.

 

Посещение на премиера Николай Денков в Хайредин
Посещение на премиера Николай Денков в Хайредин Източник: Пресцентър на МС

В днешната обиколка на засегнатите райони заедно с премиера акад. Николай Денков се включиха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението"  главен комисар Александър Джартов и заместник-министърът на околната среда и водите Петър Димитров.

 

Още от "Враца"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Община Мездра награди участниците в конкурса за великденска украса "Писан, шарен Великден"

25 детски градини, училища и читалища се включиха в конкурса, каза по време на награждаването Нели Минева, заместник-кмет "Социално развитие и хуманитарни дейности" в Община Мездра

Прочетете повече прочетете повече

Заключителна пресконференция по Проект "Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Б

Проектът е с бюджет 499 984.12 eвро (977 868.94 лв.) и е реализиран съвместно от Община Ботевград и Община Мездра през периода 18.04.2022 г. - 30.04.2024 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени