Започнаха редовните теренни археологически проучвания на крепостта "Калето" в Мездра

Археологически  комплекс "Калето" беше посетен от Н. Пр. Мачей Шимански, извънреден и пълномощен посланик на Република Полша

Започнаха редовните теренни археологически проучвания на крепостта "Калето" в Мездра
Започнаха редовните теренни археологически проучвания на крепостта "Калето" в Мездра Източник: Община Мездра

Започнаха редовните теренни археологически проучвания на античната и средновековна крепост "Калето" в гр. Мездра. Те се извършват от екип с научен ръководител археолога Георги Ганецовски, директор на Регионален исторически музей (РИМ) - Враца. Той продължава проучването на праисторическите пластове на обекта, които разкриват останките от най-ранното заселване на скалния рид на левия бряг на река Искър. Помагат му неговата колежка д-р и. н. Вивиан Митева и общи работници, една част от които са били ангажирани в ежегодните разкопки на раннонеолитния обект и светилище "Оходен - Валога". 

 

Георги Ганецовски
Георги Ганецовски Източник: Община Мездра

За разлика от миналата година, когато разкопките бяха осъществени с целеви средства, отпуснати от Министерство на културата по Програма за финансиране на теренни археологически проучвания и теренна консервация 2020 за проект, изготвен от РИМ - Враца и одобрен за финансиране от културното ведомство, сега те се извършват с финансовата подкрепа на Община Мездра и на частни спомоществователи. 

 

Находки от разкопките в Мездра - Калето
Находки от разкопките в Мездра - "Калето"Източник: Община Мездра

По време на Археологически сезон 2021 екипът на Ганецовски проучва сондаж с обща площ около 40 кв. м в западната част на "Калето", непосредствено до крепостната стена. Още в началото на разкопките археолозите попаднаха на интересни находки. Сред тях са керамична зооморфна фигура без глава, изобразяваща най-вероятно куче и фино изработен костен накрайник за дръжка на меч или нож, датиращ от римската епоха (II-IV в.). Любопитство будят също костено шило и няколко кремъчни стъргалки, които са поредното доказателство, че в края на V-ото и началото на IV-ото хил. пр. Хр. тук е функционирала специализирана работилница за обработка на животинска кожа и за направата на изделия от кост. 

 

Находки от разкопките в Мездра
Находки от разкопките в Мездра - "Калето"Източник: Община Мездра

Ако бъде осигурено финансиране, в началото на м. ноември на многослойния обект ще работи и проф. д-р Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при БАН, който ще продължи проучването на културния пласт от римската епоха (II-IV в.). 


"Идеята е това да е последният археологически сезон на "Калето", сподели Георги Ганецовски. В края на разкопките експертна комисия с участието на представители на Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" към Министерство на културата трябва да одобри финализирането на проучванията. "Целта е обектът да бъде освободен, за да може, ако се намерят средства, да бъде реализиран вторият етап от проекта за реставрация и консервация на "Калето" и през 2023 г. официално да бъде отбелязана 50-годишнината от началото на научните проучвания на крепостта", каза в заключение Ганецовски. 

 

Посланикът на Полша Мачей Шимански
Посланикът на Полша Мачей Шимански Източник: Община Мездра

Междувременно днес Археологически  комплекс "Калето" беше посетен от Н. Пр. Мачей Шимански, извънреден и пълномощен посланик на Република Полша в Република България. Дипломатът се срещна с директора на РИМ - Враца Георги Ганецовски във връзка с инициативата на полското посолство за обновяване на паметника на жертвите на самолетната катастрофа край врачанското село Тлачене, станала на 16 март 1978 г. 

 

Край шосето Габаре - Върбица, е изграден гранитен паметник, посветен на жертвите на самолетната катастрофа
Край шосето Габаре - Върбица, е изграден гранитен паметник, посветен на жертвите на самолетната катастрофа Източник: Община Мездра

При неизяснени и до днес обстоятелства тогава се разбива самолет "ТУ-134" на БГА "Балкан" с редовен полет по линията София - Варшава. Загиват всичките 73 души на борда: 7 човека екипаж и 66 пасажери - 39 поляци и 27 българи. Сред жертвите са членовете на полска правителствена делегация, водена от тогавашния министър на културата Йежи Вилхелми, брат на известния актьор Роман Вилхелми, юношеският отбор по баскетбол на Полша, треньорката на националния отбор по художествена гимнастика Жулиета Шишманова, нейната помощничка Румяна Стефанова, гимнастичките Албена Петрова и Валентина Кирилова, съдийката Севдалина Попова и корепетиторката Снежана Михайлова, както и юношеския отбор по футбол на България. 
През 1979 г. със средства на близки и роднини на загиналите и със съдействието на БГА "Балкан" недалече от мястото на катастрофата, край шосето Габаре - Върбица, е изграден гранитен паметник, посветен на жертвите на самолетната катастрофа, който понастоящем е занемарен. 

Още от "Враца"

Подадени са проекти за ремонт на 25 улици и лекоатлетическата писта на стадиона във Враца

В края на 2023 година бяха одобрени предложенията на местната администрация за основен ремонт на уличната мрежа в квартал "Бистрец" и реконструкцията на водопроводната мрежа и изграждането на канализация в село "Згориград"

Прочетете повече прочетете повече

Започва цялостно озеленяване на жилищните квартали на Враца

Сред дървесните видове, които ще бъдат засадени са – липа, див рожков, японска вишна, жълта акация, индийски люляк, офика, розов кестен, албиция, бадем, японска дюля, розова акция, магнолия и люляк

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени