Започва цялостно озеленяване на жилищните квартали на Враца

Сред дървесните видове, които ще бъдат засадени са – липа, див рожков, японска вишна, жълта акация, индийски люляк, офика, розов кестен, албиция, бадем, японска дюля, розова акция, магнолия и люляк

Кметът на Враца Калин Каменов
Кметът на Враца Калин Каменов Източник: Община Враца
Всяка година в жилищните квартали на Враца ще бъдат засаждани по 1 000 нови дървета. След проведени срещи с ландшафтни архитекти е създадена концепция във всеки квартал да се засаждат определен вид растителни видове.
 
Карта на озеленяването
Карта на озеленяването Източник: Община Враца
Първоначално насажденията ще се поддържат от екипи на БКС, като след това в рамките на проект, ще се изградят и поливни системи. Това заяви кметът Калин Каменов в рамките на пресконференция и допълни, че успоредно със залесяването в града ще се осигуряват и допълнителни паркоместа в предблоковите пространства. Освен залесяването, ще продължи поддържането на съществуващите растителни видове.
 
Див рожков
Див рожков Източник: Община Враца
Липа
Липа Източник: Община Враца
Сред дървесните видове, които ще бъдат засадени са – липа, див рожков, японска вишна, жълта акация, индийски люляк, офика, розов кестен, албиция, бадем, японска дюля, розова акция, магнолия и люляк.
 
Жълта акация
Жълта акация Източник: Община Враца
Люляк
Люляк Източник: Община Враца
Първата инициатива в рамките на кампанията "Зелена Враца” стартира на 16 март (събота) в четири района – бул. "Крайречен", ж.к. "Сениче", "Дъбника" и "Металург", като поетапно ще бъдат обхванати и останалите жилищни квартали на Враца. Началният час е в 09:30 часа, а сборните пунктове са: за бул. "Крайречен" – в района на Табашкия мост, за ж.к. "Дъбника" – паркинга на РБО, за ж.к. "Сениче" – в района на изкуственото футболно игрище, а за "Металург" – в района между ул. "Братя Миладинови" и ул. "Дико Илиев".
 
Магнолия
Магнолия Източник: Община Враца
В следващите дни екипите на БКС ще подготвят терените за залесяване, а в деня на инициативата за всички желаещи граждани ще бъдат осигурени ръкавици и необходимите инструменти. Осигурените растителни видове за първия етап са дарение.
 
Японска вишня
Японска вишня Източник: Община Враца
В снимките под публикацията може да се запознаете с разпределението на различните дървета и храсти във всеки отделен квартал.

Още от "Враца"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Община Мездра награди участниците в конкурса за великденска украса "Писан, шарен Великден"

25 детски градини, училища и читалища се включиха в конкурса, каза по време на награждаването Нели Минева, заместник-кмет "Социално развитие и хуманитарни дейности" в Община Мездра

Прочетете повече прочетете повече

Заключителна пресконференция по Проект "Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Б

Проектът е с бюджет 499 984.12 eвро (977 868.94 лв.) и е реализиран съвместно от Община Ботевград и Община Мездра през периода 18.04.2022 г. - 30.04.2024 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени