Завършиха XXVII Празници на Искърското дефиле, които се проведоха в Нови Искър

Празниците на Искърското дефиле 2022 започнаха навръх големия християнски празник Св. Дух

XXVII Празници на Искърското дефиле
XXVII Празници на Искърското дефиле Източник: Община Мездра

Завършиха XXVII Празници на Искърското дефиле, домакин на които от 13 до 15 юни беше столичният административен Район Нови Искър. Програмата на тазгодишното издание на празниците, в които взеха участие представители на общините Мездра и Своге и на Район Нови Искър, включваше 6 културни и образователни прояви.

 

Празниците на Искърското дефиле 2022 започнаха навръх големия християнски празник Св. Дух с Педагогически форум "Образованието сплотява", в който взеха участие директори на училища и детски градини, учители и ръководители на образователни институции в трите общини. В рамките на форума гостите посетиха 170 СУ "Васил Левски" - Нови Искър, 171 ОУ "Стоил Попов" и 135 Детска градина "Мое детство" в кв. "Курило" и обмениха добри практики.

 

XXVII Празници на Искърското дефиле
XXVII Празници на Искърското дефиле Източник: Община Мездра

Вечерта на площад "Св. Дух" в кв. "Кумарица" се състоя Дефиле на народните носи, в което представителни групи от Мездра, Своге и Нови Искър, начело с гайдаря Георги Младенов от с. Доброслaвци и кмета на района домакин Даниела Райчева, дефилираха, пременени в традиционни облекла от различни етнографски области на България. Официални гости на откриването бяха председателят на Постоянната комисия за децата, младежта и спорта в Столичния общински съвет Татяна Георгиева, народният представител Анна Александрова и общинският съветник Миглена Атанасова.

 

Празничната програма продължи с фолклорен концерт с участието на самодейни състави от трите общини. Община Мездра представиха Средношколският танцов състав и Ансамбъл "Мездра" при НЧ "Просвета 1925", които заслужиха аплодисментите на публиката с вихрените си изпълнения на танците "По гроздобер", "Гергьовден", "Стара копаница" и "Гроздана".

 

XXVII Празници на Искърското дефиле
XXVII Празници на Искърското дефиле Източник: Община Мездра

На другия ден на площада в кв. "Кумарица" се състоя Фолклорен концерт под наслов "Да си върнем българското" с участието на състави от Район "Нови Искър" и на народната певица Ана-Мария.

Програмата на тридневната съвместна инициатива допълниха културно-исторически тур "Среща с миналото", по време на който представители на трите общини посетиха Курилския манастир "Св. Иван Рилски" и се запознаха с историята на светата обител, благодарение на интересната беседа, изнесена от игумена на манастира архимандрит Нектарий и разгледаха етнографската музейна сбирка, и Пленер под звездите в Комплекс "Галени градини" в с. Войнѐговци - творческа изява на Общинските администрации в Мездра, Своге и Район "Нови Искър".

 

Догодина домакин на Празниците на Искърското дефиле е община Своге, а през 2024 г. - община Мездра.

Още от "Враца"

Ансамбъл "Мездра" се класира за финала на Националния конкурс "ТОП 10 Български танцов фолклор - 2024"

До полуфиналите на конкурса "ТОП 10 Български танцов фолклор - 2024" бяха селектирани 15 танцови ансамбли и състави от София, Бургас, Русе, Шумен, Габрово, Търговище, Пазарджик, Дупница, Елин Пелин, Етрополе, Мездра, Павел баня и Тутракан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени