Зденка Тодорова представи в Мездра "Посланията на оброчищата" и "Към Цариброд и за него" (СНИМКИ)

Сред присъстващите на премиерата бяха и деветокласници от Средно училище "Иван Вазов", профил "Хуманитарни науки"

Зденка Тодорова
Зденка Тодорова Източник: Община Мездра

Известната правозащитничка, журналистка и писателка Зденка Тодорова, която е родена в Цариброд, Западните покрайнини, представи в Мездра своите последни две книги - "Посланията на оброчищата" и "Към Цариброд и за него", които излязоха от печат съответно през 2019-а и през 2021 г. Двойната премиера се състоя по покана на инж. Делян Дамяновски, изпълнителен директор на Националната асоциацията на председателите на общински съвети в Република България, със съдействието на община Мездра.

 

"Посланията на оброчищата" е плод на дългогодишните краеведски проучвания на авторката, благодарение на които научаваме интересни неща за магията на "каменните слънца", с които е осеяно българското етническо землище. Книгата е посветена на нашите сънародници от двете страни на сръбско-българската граница по повод 100-годишнината от подписването на злощастния Ньойски договор.

 

Книгата
Книгата "Посланията на оброчищата" Източник: Община Мездра

"Оброчищата са една голяма загадка за мен, каза при представянето на книгата Зденка Тодорова. Те са една хилядолетна българска история, в която са преплетени много неща: култът към Слънцето, култът към камъка, култът към дървото, култът към водата, култът към родовата памет, култът към най-стария човек във фамилията, култът към символите, култът към традициите… Всичко това е преплетено в оброчищата. Енергията на оброчищата е голяма. Както казваше един столетник от с. Протопопинци, Царибродско, дядо Есто Йотов (светла му памет!): "Оброчищата со сила - сила голема! Гледай да ги разбереш изнутра!" И наистина те са "сила голема", която с думи не може да се опише".

 

Книгата
Книгата "Към Цариброд и за него" Източник: Община Мездра

"Към Цариброд и за него" е последната (засега), девета книга на Зденка Тодорова. Тя дава ценна информация за миналото на Цариброд и за осем видни български интелектуалци, посетили или пребивавали за кратко в него: писателите Иван Вазов, Алеко Константинов и Константин Константинов, учителят Петър Дънов, лечителят Петър Димков, художникът Георги Машев, капелмайсторът Тодор Наумов и журналистът Каран Дончев.

 

Зденка Тодорова представи в Мездра две свои книги
Зденка Тодорова представи в Мездра две свои книги Източник: Община Мездра

"Тези знакови личности оставят трайни следи в Цариброд. Те са знакови както за България, така и за българите от Западните покрайнини, подчерта Зденка Тодорова. Периодът, който разглеждам в книгата, е от Освобождението до 1944 г. Мисля, че в него се крие истинската същност на Цариброд и енергията на творческия потенциал на българите в него".

С финансовата подкрепа на Община Мездра всичките 21 читалища в общината обогатиха своя библиотечен фонд с книгата "Към Цариброд и за него".

 

Зденка Тодорова представи в Мездра две свои книги
Зденка Тодорова представи в Мездра две свои книги Източник: Община Мездра

Впечатленията си от изследователската работа на Зденка Тодорова "на ползу роду болгарскому" споделиха инж. Дамяновски, гл. експерт "Културно наследство и религиозни дейности" в община Мездра Светла Дамяновска, уредникът на Исторически музей - Правец Галя Дикова-Иванова, преподавателите по история Данаил Димитров и Светла Кръстева и др.

 

От името на община Мездра заместник-кметът Нели Минева подари на авторката букет цветя. Цветя й подариха също читалищните работници в общината. Сред присъстващите на премиерата бяха и деветокласници от Средно училище "Иван Вазов", профил "Хуманитарни науки".

Още от "Враца"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Община Мездра награди участниците в конкурса за великденска украса "Писан, шарен Великден"

25 детски градини, училища и читалища се включиха в конкурса, каза по време на награждаването Нели Минева, заместник-кмет "Социално развитие и хуманитарни дейности" в Община Мездра

Прочетете повече прочетете повече

Заключителна пресконференция по Проект "Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Б

Проектът е с бюджет 499 984.12 eвро (977 868.94 лв.) и е реализиран съвместно от Община Ботевград и Община Мездра през периода 18.04.2022 г. - 30.04.2024 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени