Жители и гости на Мездра отпразнуваха заедно 144-ата годишнина от Освобождението

В празничното утро на почетен караул пред пилоните със знамената застанаха младите "гвардейци"

Тържеството завърши с поднасяне на венци и цветя
Тържеството завърши с поднасяне на венци и цветя Източник: Община Мездра

С тържество на градския площад жители и гости на Мездра отпразнуваха заедно 144-ата годишнина от Освобождението на България от османско иго. Организатор на честването беше Община Мездра, а сред присъстващите бяха и лекоатлети от цялата страна, които впоследствие взеха участие в XX Републикански шосеен пробег "3 март".

 

Честване на 3 март в Мездра
Честване на 3 март в Мездра Източник: Община Мездра

В празничното утро на почетен караул пред пилоните със знамената застанаха младите гвардейци Данимир Василев, Денислав Димитров, Пламен Петков и Радостин Николовски, пременени в опълченски униформи и командвани от фелдфебел Евгени Кучков.

 

Под съпровода на "Мила Родино" кметът на общината и мажоретки издигнаха националния трибагреник, знамето на общината и флага на Европейския съюз.

 

Издигане на знамената на България и ЕС
Издигане на знамената на България и ЕС Източник: Община Мездра

С падане на колене и едноминутно мълчание по звуците на траурен марш множеството почете паметта на хилядите знайни и незнайни български опълченци, руски, украински, беларуски, румънски, финландски и полски воини, загинали за Свободата на България в Руско-турската война 1877-1878 г.

 

Кметът на община Мездра инж. Иван Аспарухов
Кметът на община Мездра инж. Иван Аспарухов Източник: Община Мездра

"Нашето поколение е поколение, което не изпита тегобите на войната, каза в словото си кметът на Мездра Иван Аспарухов. Това го дължим на нашите предци. Ето защо искам да се обърна от Ваше име, като кмет на общината, към сегашните български политици. Искам да се обърна към нашите политици да помислят за България. Да се обърна към нашите политици да помислят за народа на България, за този изстрадал народ, който заслужава да живее по-добре. Да защитят нашите деца - да им осигурят бъдеще, което е мирно, свободно: да могат да се образоват, да работят, да са щастливи. Нека да направят това за своите деца, да помислят за тях…Вечна слава на героите, които отдадоха живота си, за да я има днес свободна България! Да живее България и нека Бог да я пази!".

 

Тематична програма изнесоха възпитаници на Център за подкрепа за личностно развитие
Тематична програма изнесоха възпитаници на Център за подкрепа за личностно развитие Източник: Община Мездра

Тематична програма изнесоха възпитаници на Център за подкрепа за личностно развитие - вокална група "Детски свят”, която изпълни песните "Знамето ни е трицветно", "Кой уши байрака" и "Песен за Българката", група за художествено слово, която рецитира патриотични стихове и мажоретен състав, който представи "Тържествен марш".

 

 

Тържеството завърши с поднасяне на венци и цветя на признателност пред паметника на загиналите от община Мездра във войните за национално освобождение и обединение.

Още от "Враца"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Община Мездра награди участниците в конкурса за великденска украса "Писан, шарен Великден"

25 детски градини, училища и читалища се включиха в конкурса, каза по време на награждаването Нели Минева, заместник-кмет "Социално развитие и хуманитарни дейности" в Община Мездра

Прочетете повече прочетете повече

Заключителна пресконференция по Проект "Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Б

Проектът е с бюджет 499 984.12 eвро (977 868.94 лв.) и е реализиран съвместно от Община Ботевград и Община Мездра през периода 18.04.2022 г. - 30.04.2024 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени