Жители и гости на Моравица честваха заедно Деня на селото

Честването на празника започна с водосвет, отслужен от енорийския свещеник Дилян Иванов

Ден на село Моравица
Ден на село Моравица Източник: Община Мездра

Множество жители и гости на Моравица се събраха на Летни Никулден - 22 май по стар стил, за да отбележат заедно Деня на селото. По този повод в двора на ОУ "Васил Кънчов" официално беше открита детска и фитнес площадка. Тя е изградена по Проект "За по-красива и приветлива среда за отдих, спорт и забавление за децата и общността в с. Моравица", реализиран от Кметство Моравица със средства по Програма РОМАКТ на Европейската комисия и на Съвета на Европа, както и с финансовата подкрепа на Община Мездра. 


Честването на празника започна с водосвет, отслужен от енорийския свещеник Дилян Иванов, след което кметът на Мездра Иван Аспарухов и кметът на Моравица Росен Ценов прерязаха лентата на новата придобивка. Сред гостите на тържеството бяха също председателят на Общинския съвет Яна Нинова, Алекс Райкова - фасилита̀тор, и Багрян Максимов - регионален координатор на Програма РОМАКТ, общински съветници, кметове и кметски наместници на села. 

 

Ден на село Моравица
Ден на село Моравица Източник: Община Мездра

По-късно отец Дилян освети овчия курбан за здраве и берекет на селото, дарен от кмета на Моравица и приготвен от майстора готвач Тихомир Благоев.  "Изключително съм радостен като виждам този пълен двор - толкова много хора, толкова много деца на едно място", каза в приветствието си към присъстващите Росен Ценов. И допълни: "Пожелавам ви да сте живи и здрави, да се подкрепяте и да си помагате. И най-важното: всички заедно да градим нашия общ дом - Моравица".


В знак на благодарност за оказаната подкрепа при изграждането на новата площадка, както и при реализирането на други местни инициативи, Ценов връчи на кмета на Мездра благодарствено писмо и благодари на всички, подпомогнали реализирането на проекта. 
"Когато се хванем ръка за ръка, не се делим и работим заедно - нещата се случват", подчерта от своя страна Иван Аспарухов и допълни, че Община Мездра ще продължи да подкрепя всяка една полезна за местната общност инициатива. 

 

Кметът на Мездра Иван Аспарухов-1
Кметът на Мездра Иван Аспарухов-1 Източник: Община Мездра

За празника на Моравица на сцената се изявиха възпитаници на местния филиал на Детска градина "Роза" и ученици от ОУ "Васил Кънчов", танцьори от Ансамбъл "Мездра" и от Фолклорен танцов клуб "Луд Гидия", Смесена фолклорна група "Морава" и Фолклорна група "Славей", народните певици Пенка Гергова и Михаела Христова, младите вокални изпълнители от Сдружение "Новото поколение на талантите" Данита Павлова, Тереза Стоянова и Ева Христова, поетесите Дарина Цветкова и Иванка Гьонова, оркестър "Дар" и др.

Още от "Враца"

Последни новини

Най-четени