Болницата в Ямбол пред колапс заради петкратно по-високи сметки за ток

В минали години болницата е плащала през зимните месеци около 60 000 лева, днес те са около 350-400 000

Болницата в Ямбол
Болницата в Ямбол Източник: Областен управител-Ямбол

Пет пъти са скочили разходите на областната болница в Ямбол за ток, газ и кислород през последните два месеца, съобщава БНР. Не е ясно докога ръководството на лечебното заведение ще е способно да погасява задълженията, тъй като приходите остават непроменени.

 

Изпълнителният директор на МБАЛ "Св. Пантелеймон" д-р Панайот Диманов посочи, че скокът на разходите е драстичен. "Ако в минали години за най-тежките периоди - декември, януари и февруари, сме плащали около 65 000 лв. Месечно, сега сложете 5 пъти повече, значи около 350 000 - 400 000 лв. ще са необходими". Една от основните причини за огромния разход за отопление и ток е павилионният тип на болницата, която се състои от 17 сгради.

 

Диманов обясни, че те са много голяма сума и несъизмерими с приходите на лечебното заведение. "Ние трябва, за да компенсираме, да увеличим тройно, четворно приема на граждани. Откъде ще дойдат тези граждани на Ямболска област, защото сме търговско дружество", изрази недоумение той.

 

Според него е нормално производители и търговци да си увеличават цените. Болницата обаче е търговско дружество и цените на дейността й стоят същите, поясни медикът.

Още от "Ямбол"

Започна изграждането на инфраструктура на НАТО край Ямбол - при заплаха ще се развърне цяла многонационална дивизия на А

По стандартите на НАТО бойната батальонна група е от около 1300 войници, а бригадата - около 5000 бойци, или 4 пъти по-многочислена. Дивизията включва три бригади

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени