МО започна процедурата по строителство на инфраструктура за НАТО в Ямболско

Казармите, сградите, за техниката, пътищата за многонационалната бойна група на НАТО у нас ще струва около 100 млн. лева

Йенс Столтенберг и Тодор Тагарев
Йенс Столтенберг и Тодор Тагарев Източник: Пресцентър на МО

Министерството на отбраната е започнало процедурата по строителството на нова инфраструктура за силите на НАТО у нас край Кабиле, Ямболско. Това обяви министър Тодор Тагарев в писмен отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев. 

 

Почти в края на 2023 година министерството е изпратило запитване до агенцията на НАТО по поддръжка дали може да се заеме с проектирането на нужните нови сгради и инженерните инфраструктури край Ямбол. България очаква писмо – оферта. 

 

В отговора на министъра няма информация за стойността на проекта, нито за сроковете, но в предишни изказвания от Министерството са казвали, че казармите, сградите, за техниката, пътищата за многонационалната бойна група на НАТО у нас ще струва около 100 млн. лева. 

 

Съоръженията трябва да са готови до 2025 година, а строителството за евентуалното увеличаване на бойната група на НАТО до бригада не трябва да притеснява местното население.  

 

Инфраструктурата, която ще обслужва отбранителните планове на НАТО у нас ще бъде на обща стойност 6 милиарда евро, стана ясно след завръщането на Тодор Тагарев от САЩ този януари. Тя ще включва пътища, железопътни линии, тръбопроводи и складове.  

 

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов посочи, че е важно за НАТО остава изграждането на магистралата между Бургас и Варна. 

Още от "Ямбол"

Започна изграждането на инфраструктура на НАТО край Ямбол - при заплаха ще се развърне цяла многонационална дивизия на А

По стандартите на НАТО бойната батальонна група е от около 1300 войници, а бригадата - около 5000 бойци, или 4 пъти по-многочислена. Дивизията включва три бригади

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени