Окръжна прокуратура-Ямбол задържа за срок до 72 часа турски гражданин, обвинен в опит за контрабандно пренасяне на над 4 килограма злато

Общата стойност на златните изделия възлиза на 380 697 лева

Злато
Злато Източник: Пресцентър на ПРБ

Окръжна прокуратура-Ямбол задържа за срок до 72 часа турския гражданин Ф.У. Той е обвинен за това, че е направил опит контрабандно да пренесе през границата на страната от България към Турция 4.056 килограма злато. Престъплението е осъществено на 07.02.2024 година на ГКПП-Лесово, обл. Ямбол. Престъплението е квалифицирано по чл.242, ал.1, б. "д", вр. чл.18, ал.1 от НК.

 

Установено е, че обвиняемият е водач на товарен автомобил с чужда регистрация, който пристигнал на българския митнически пункт около 15.00 часа на горепосочената дата. Водачът на превозното средство е заявил, че няма нищо за деклариране.

 

При извършената митническа проверка на превозното средство и багажа на шофьора, инспекторите откриват два пакета, увити с черно тиксо. Те са били укрити в джоб на зимно яке, поставено върху шофьорската седалка. Установено е, че пакетите съдържат 8 кюлчета и 2 отливки от жълт метал.

 

Според резултатите от извършената експертиза, кюлчетата с общо тегло 2000 грама са от инвестиционно злато 24 карата (проба 999.9), а отливките с тегло 2056 грама са изработени от злато 14 карата (проба 585). Общата стойност на златните изделия възлиза на 380 697 лева.

 

Предстои Окръжна прокуратура-Ямбол да внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на обвиняемия.

 

Още от "Ямбол"

Започна изграждането на инфраструктура на НАТО край Ямбол - при заплаха ще се развърне цяла многонационална дивизия на А

По стандартите на НАТО бойната батальонна група е от около 1300 войници, а бригадата - около 5000 бойци, или 4 пъти по-многочислена. Дивизията включва три бригади

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени