Станимир Станев, зам.-главeн секретар на МВР: Със сигурност е стреляно на турска територия. Към Одрин пътува наша делегация

Последните 50 години не е имало стрелба по нашата граница

Станислав Станев
Станислав Станев Източник: БНР

Станимир Станев, зам.-главния секретар на МВР, заяви в репортаж на NOVA, че със сигурност е стреляно на турска територия. Оцелелият военен е разпитван вчера.

 

Изстрел срещу граничния полицай се възпроизвежда през отвора на оградата. Военният, който оцелява, отвръща на стрелбата, а извършителите се оттеглят.

 

"Задържани са двама души –турски граждани, изясняват се мотивите им да стрелят.  Към Одрин пътува делегация с двама зам.-министри от МВР и следствието" - съобщи Станев.

 

При стрелбата е използвана ловна пушка. Няма установена група мигранти, претърсен е районът. Версиите са за трафик на наркотици, каналджийство, убийство от отмъщение.

 

Нарядът е бил заради отвора в оградата и да търси следи на мястото. Последните 50 години не е имало стрелба по нашата граница. Според Станимир Станев силите на реда край границата са оборудвани са добре, но техниката не е поддържана качествено. Оборудвани са със стоп патрони и с бойни патрони.

 

"Някои предпочитат да си купят сами фенери, всеки ден има автомобил с камери. Бронежилетки има, сега ще бъдат въведени в експлоатация, но само при необходимост" - каза той.

 

"От 2-3 години не се отделят средства за техниката-за подмяна на кабели, към момента се работи за 100 % възстановяване на съоръженията.Това съоръжение може да бъде лесно преодолимо, трябва изграждане което да не допуска преминаване, т.н. умна ограда изградена паралелно" - смята Станев.

Още от "Ямбол"

Започна изграждането на инфраструктура на НАТО край Ямбол - при заплаха ще се развърне цяла многонационална дивизия на А

По стандартите на НАТО бойната батальонна група е от около 1300 войници, а бригадата - около 5000 бойци, или 4 пъти по-многочислена. Дивизията включва три бригади

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени