Ямболският театър представя исторически спектакъл за Априлското въстание

Премиерата на пиесата, посветена на 145-та годишнина от Априлското въстание ще бъде на 16 март

Драматичен театър "Невена Коканова"
Драматичен театър "Невена Коканова" Източник: Wikipedia

Драматичният театър "Невена Коканова" ще представи историческия спектакъл "Ямбол – нашият дом завинаги", съобщава БНР. Пиесата е посветена на 145-та годишнина от Априлското въстание. Премиерният спектакъл ще бъде на 16 март.


В спектакъла са представени малко известни факти за живота в Ямбол преди Освобождението и непосредствено след това, поясни директорът на театъра Михаил Лазаров. В него се отделя специално място на Стилияна Параскевова и нейния баща Иван, които са създатели на българския трибагреник. Ще стане дума и за първата българска актриса Матилда Попович и нейния баща Костаки Попович, който е съучредител на БАН.


В спектакъла са използвани проучвания на историците Христина Женкова и Хараламби Баев, както и снимков материал на Регионалния исторически музей в Ямбол. В ролите ще видим актьорите Даниела Райчевска, Димитър Димитров, Цветелина Кънева, Михаил Лазаров и деца от Театрална група "Палечко" към Народно читалище "Съгласие-1862".

Още от "Ямбол"

Започна изграждането на инфраструктура на НАТО край Ямбол - при заплаха ще се развърне цяла многонационална дивизия на А

По стандартите на НАТО бойната батальонна група е от около 1300 войници, а бригадата - около 5000 бойци, или 4 пъти по-многочислена. Дивизията включва три бригади

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени