Започна изграждането на инфраструктура на НАТО край Ямбол - при заплаха ще се развърне цяла многонационална дивизия на Алианса

По стандартите на НАТО бойната батальонна група е от около 1300 войници, а бригадата - около 5000 бойци, или 4 пъти по-многочислена. Дивизията включва три бригади

НАТО
НАТО Източник: Twitter

Вече има американско присъствие във войсковия район Кабиле, съобщи News.bg. Както началникът на отбраната Емил Ефтимов заяви, там се изгражда времемен лагер за Многонационалната бойна група по искане на ръководството на водената от Италия Многонационална бойна група на НАТО. По думите на Ефтимов издигането на лагера е необходимо, за да можем да съответстваме на темповете концепцията за възпиране и отбрана, каза адмирал Ефтимов.

 

Районът на Кабиле беше посочен от Министерството на отбраната като мястото, където трябва да има съоръжения за военните при евентуалното увеличаване на бойната група на НАТО до бригада. В края на 2023 г. МО изпрати запитване до Агенцията на НАТО по поддръжка дали може да се заеме с проектирането на нужните нови сгради и инженерните инфраструктури. Съоръженията край Кабиле трябва да са готови до 2025 година.

 

Министърът на отбраната Тодор Тагарев не посочи пред депутатите колко би струвало изграждането. Изрази надежда, че то ще се случи бързо. Припомняме, че още през юли м.г. стана ясно, че НАТО предвижда за България формиране на мощна бригада от много добре обучени части на няколко държави. Тогава премиерът Николай Денков обяви,че така ще се увеличат 4 пъти войниците на Алианса.

 

НАТО и България
НАТО и България Източник: ИЦ на МО

Според одобрените регионални планове на защита на Алианса от Русия, каквито се направиха за първи път от Студената война насам, настоящата батальонна бойна група на НАТО в България трябва да стане бригада. По стандартите на НАТО бойната батальонна група е от около 1300 войници, а бригадата - около 5000 бойци, или 4 пъти по-многочислена. На практика в бригадата има няколко батальона.

 

В момента в България има една батальонна група от около 1200-1300 души, като тя е с рамкова държава Италия. За нея САЩ дадоха рота с бойни бронирани машини "Страйкър". Великобритания изпратиха рота от състава на Кралския ирландски полк на Британската армия, Гърция се включи с противотанков взвод, а България с 42-ри механизиран батальон от Сухопътните войски, който участваше в мисии в Афганистан. Самата Италия е с най-многобройното участие в групата с над 700 военни с повече от 50 единици техника.

 

В групата има военни и от Турция, Северна Македония, Черна гора, Албания. Пак през юли м.г. бе обявено, че България предлага на НАТО създаването на многонационален дивизионен щаб, който да бъде разположен в района на Кабиле и Безмер. Информацията дойде от участие на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов по БНТ, който беше част от българската делегация на срещата на върха на Алианса във Вилнюс.

 

Това на практика ще означава, че при заплаха или заплаха срещу България, то ще се развърне не само многонационалната бойна група на Алианса, за която вече е решено, че става бригада, но и цяла дивизия, включваща поне три бригади. Идеята е да се създаде такъв щаб по подобие на съществуващия вече подобен в Румъния, който упралява дивизията "Югоизток".

 

След създаването на такъв многонационален дивизионен щаб и в България, то той ще ръководи две български бригади плюс многонационалната бойна група, както и при необходимост и още сили и средства. По думите на Ефтимов това са бригади, които съставляват една дивизия. Предложението е щаба да се ръководи от български офицер.

 

"Ще има толкова военнослужещи, колкото са достатъчни да се даде бърз и адекватен отговор. В момента основата на сухопътния компонент в България са двете български бригади, многонационалната бойна група. Ще бъдем готови да приемем още сили натовски - съюзни сили и средства. И този многонационален дивизионен щаб да може да поеме командването на тези сили и средства", допълни тогава Ефтимов.

 

За целта обаче, страната ни трябва да подготви необходимата инфраструктура. "Ще бъде усъвършенстван войсковият район в Кабиле и Ямболско, там предвиждаме да бъде изградена съответната инфраструктура. Авиобаза Безмер, за да може да бъде разположен авиационен компонент. За да може да се направи композицията, системата за командване и контрол. Нашият принос е създаването на многонационален дивизионен щаб на българска територия", обяви началника на отбраната.

 

Припомняме, че през септември 2023 г. екип от военни експерти посочи войсковия район в Кабиле край Ямбол като най-подходящ за създаване на инфраструктура, предназначена за Българската армия. Тя би могла може да бъде ползвана и от многонационалната бойна група с рамкова държава Италия, е на екип от военни експерти. Той е препоръчан заради близостта му до летище и пристанище, до полигон "Ново село", както и заради железопътната и пътната инфраструктура в района.

Още от "Ямбол"

Започна изграждането на инфраструктура на НАТО край Ямбол - при заплаха ще се развърне цяла многонационална дивизия на А

По стандартите на НАТО бойната батальонна група е от около 1300 войници, а бригадата - около 5000 бойци, или 4 пъти по-многочислена. Дивизията включва три бригади

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени