Започва българо-американската военна подготовка "Тракийско лято – 2023"

Тя ще се проведе от 5 до 20 август в районите на авиобаза Безмер и летище Чешнегирово

Американски войници в България
Американски войници в България Източник: МО

България е домакин на съвместната българо-американска подготовка "Тракийско лято – 2023", която ще се проведе от 5 до 20 август в районите на авиобаза Безмер и летище Чешнегирово. Това съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната (МО), предаде БТА.

 

В "Тракийско лято" участват сили и средства от МО и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, Военновъздушните сили, Съвместното командване на специалните операции и формирования от ВВС на САЩ в Европа с три транспортни самолета С-130.

 

Днес ще бъдат изпълнени полети за пребазиране на личния състав, който ще участва в "Тракийско лято - 2023". Транспортните самолети С-130 на Военновъздушните сили на САЩ ще бъдат пребазирани в нашата страна на 7 август.

 

В рамките на съвместната подготовка в периода 8-17 август 2023 г. ще бъдат изпълнявани дневни и нощни полети със самолет "Spartan" от състава на българските ВВС и със самолети С-130 на Военновъздушните сили на САЩ.

 

Съвместната подготовка се провежда над 15 години и допринася ВВС и Силите за специални операции да придобият богат опит при реално взаимодействие в международна среда, посочват от МО.

Още от "Ямбол"

Започна изграждането на инфраструктура на НАТО край Ямбол - при заплаха ще се развърне цяла многонационална дивизия на А

По стандартите на НАТО бойната батальонна група е от около 1300 войници, а бригадата - около 5000 бойци, или 4 пъти по-многочислена. Дивизията включва три бригади

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени