Златната медалистка от международната олимпиада по математика в Малайзия Божидара Амуджиева: Разплаках се, когато чух българския химн

Към днешна дата Божидара е носител на над 70 отличия от престижни национални и международни състезания

Златната медалистка от международната олимпиада по математика в Малайзия Божидара Амуджиева
Златната медалистка от международната олимпиада по математика в Малайзия Божидара Амуджиева Източник: БТА

 Разплаках се, когато чух българския химн, сподели 16-годишната Божидара Амуджиева, която завоюва златен медал на международната олимпиада по математика в Малайзия. Тя и второкласник са единствените, които представят България в престижното състезание с участници от цял свят. 

 

"Награждаването започна с парад на различните държави. Всеки носеше своето знаме и излизаше на сцената. Ние българчетата бяхме в началото. Това беше един много емоционален за мен момент, очите ми се насълзиха", разказа десетокласничката от Ямбол.

 

Тя е възпитаничка на природо-математическа гимназия (ПМГ) "Атанас Радев" в града. Завърна се преди дни от провелото се от 26 до 30 декември 2023 г. международно състезание. За пътя към успеха и любовта към математиката разказа пред БТА заедно със своята учителка Таня Дянкова и директорът на гимназията Нели Вълканова.

 

"Продължителността на състезанието беше 90 минути. Имаше 28 задачи с нарастваща трудност. Бяха от различен тип – геометрия, аритметика, теория на числата, логика и комбинаторика", разказа Божидара. 

 

Златният медал тя печели сред силна конкуренция на ученици от азиатските държави, особено от Филипините, посочи Божидара. Според нея това се дължи на различната образователна система там, в която изучаването на математика е много сериозно застъпено.

 

Божидара смята, че успехът не е на всяка цена, но човек не трябва да се отказва. "Когато участвам на състезания не си казвам задължително, че трябва да изкарам много висок резултат. Важно е и участието, да създавам контакти с ученици от други държави", допълни тя.

 

Пътят към успеха

Божидара започва да се вълнува от точната наука още в първи клас. Майка ѝ е учител по математика. "В началото не мислехме, че това е моята силна страна. Не очаквахме нищо сериозно", разказа тя. Явява се обаче на първото си състезание – "Математика без граници" и печели сребърен медал.

 

Първият международен успех не закъснява – във втори клас печели златен медал и става шампион на олимпиадата по математика в Сингапур през 2016 г. Към днешна дата Божидара е носител на над 70 отличия от престижни национални и международни състезания.

 

Освен с математика, се занимава благотворителна дейност. Президент е на младежката организация "Интеракт" към "Ротари" клуб. Обича да рисува, участва и в конкурси по изобразително изкуство. Мечтае да създаде комикс. Признава, че зад отличията стои много труд и постоянство. Колебае се между архитектурата и програмирането в бъдеще, но иска да учи в чужбина.

 

Българската ученичка е сред организаторите на олимпиада за глухонеми деца

На математическо състезание в Япония през 2019 г. Божидара научава за инициативата за създаване на олимпиада за глухонеми деца. Българската ученичка става част организационния комитет за състезанието. Инициативата е на филипински ученици, а Божидара е единствената, която е от друга държава в организационния комитет.

 

В момента се уточнява кога и къде ще се състои олимпиадата. "Успешно успяхме да проведем обучения на глухонеми деца. Подготвихме различни задачи за всички различни класове. Надяваме се тази година да успеем да проведем състезанието. Надявам се и деца от България да могат да се включат", коментира Божидара.

 

"Това е дете, което е социално ангажирано, филантроп. Трябва да благодарим за дейността ѝ, за тази степен на осъзнатост, за това, което тя има като отношение към обществото. Благодаря ѝ искрено", каза директорът на ПМГ "Атанас Радев" Нели Вълканова.

 

Извън позитивната част

Държавата не подпомага финансово участието на класирани български ученици в международни олимпиади и състезания. В списъка за финансиране попадат само националните състезания и олимпиади от календара на Министерството на образоването и науката. Родителите и училищата сами търсят спонсори, посочи директорът на ямболската ПМГ.

 

"Нашите деца преминават безпрепятствено общинските и областните кръгове, класират се на националните кръгове. Когато обаче тези деца трябва да отидат на международна олимпиада, ние трябва да търсим спонсори. Няма как едно училище да има този ресурс и тази възможност да осигури огромни средства", каза още Нели Вълканова.

 

За съжаление, през последните години българските деца "бягат" от математиката, според учителката на Божидара – Таня Дянкова. По думите ѝ причините са комплексни, но ако децата бъдат запалени по математиката, тя им дава отлични възможности.

 

"Приятелите на математиката са все по-малко. Там се иска много труд, много постоянство, но това което се получава, е един хоризонт върху всичко в живота", категорична е учителката по точната наука.

Източник: БТА

Още от "Ямбол"

Започна изграждането на инфраструктура на НАТО край Ямбол - при заплаха ще се развърне цяла многонационална дивизия на А

По стандартите на НАТО бойната батальонна група е от около 1300 войници, а бригадата - около 5000 бойци, или 4 пъти по-многочислена. Дивизията включва три бригади

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени