Европейският парламент прие резолюция, осъждаща ареста в Русия на Алексей Навални

"За" документа гласуваха 581 депутати, "против" - 50, а се въздържаха 44

Европейският парламент
Европейският парламент Източник: ЕП

В резолюция, приета с 581 гласа "за", 50 "против" и 44 "въздържал се", Европейският парламент призовава държавите членки да заемат активна позиция по отношение на арестите на Алексей Навални и много от неговите последователи на следващите срещи на Съвета и "значително да засилят ограничителните мерки спрямо Русия",  съобщава пресслужбата на ЕП. Това включва въвеждането на санкции на "физически и юридически лица", участвали в решението за задържане и лишаване от свобода на Алексей Навални, настояват евродепутатите.

 

Трябва също така да бъдат наложени санкции срещу руски олигарси, свързани с режима, членове на вътрешния кръг на президента Путин и медийни пропагандатори, които притежават активи в ЕС и се ползват със свобода на пътуване до държави членки. Допълнителни ограничителни мерки също могат да бъдат предприети съгласно новия глобален режим на ЕС за санкции в областта на правата на човека.
След години наред влошаване на отношенията между двете страни, евродепутатите подчертават нуждата от критичен преглед на сътрудничеството с Русия в различни външнополитически платформи и по проекти като "Северен поток 2". Те призовават ЕС незабавно да спре завършването на спорния газопровод. Членовете на ЕП също така подчертават, че ЕС вече не трябва да бъде гостоприемно място за "руско богатство" с неясен произход.

Резолюциите на ЕП по международни казуси имат декларативен, а не задължителен характер. Но другите институции на ЕС трябва да се съобразяват в политиката си с тях. 

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени