Андрей Коболев: Спирането на газопровода "Северен поток 2" е въпрос на живот и смърт за Украйна

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че атаките срещу "Северен поток 2" се обясняват с опити да се принуди Русия да плати за геополитическия проект на Запада в Украйна

Северен поток 2
Северен поток 2 Източник: ТАСС

Ръководителят на "Нафтогаз Украйна" Андрей Коболев заяви, че спирането на газопровода "Северен поток 2" е въпрос на живот и смърт за Украйна, предава ТАСС. "Спирането на "Северен поток 2" е, без преувеличение, въпрос на живот или смърт за нашите граждани", написа той във Фейсбук. По неговите думите, Украйна е "важна транзитна държава за газ" към Германия, Италия и Франция, а газотранспортната система (ГТС) на страната е част от "системата за отбрана" на Украйна. Той предположи, че щом руската страна има физическа възможност да пренасочи изцяло газовите потоци, заобикаляйки Украйна, ГТС на страната ще стане "просто мрежа от газопроводи". По-рано руският президент Владимир Путин съобщи, че атаките срещу "Северен поток 2" се обясняват с опити да се принуди Русия да плати за геополитическия проект на Запада в Украйна.

 

Проектът "Северен поток 2" включва изграждането на две линии на газопровод с общ капацитет 55 милиарда кубически метра годишно от брега на Русия през Балтийско море до Германия. Работата беше спряна през декември 2019 г., след като швейцарският Allseas изостави полагането на тръби поради възможни санкции от САЩ. Но през декември 2020 г. Nord Stream 2 AG възобнови полагането на тръби, изграждайки 2,6 км от тръбопровода в изключителната икономическа зона на Германия. Към днешна дата са положени повече от 2300 километра от 2460 километра от газопровода, което е 94% от общата дължина на тръбопровода. Остава да лежи 120 км във водите на Дания и повече от 28 км - във водите на Германия.

 

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени