Анджей Дуда: Русия е опасност за Европа

"Великоруските идеи не са само на Путин, голяма част от руското общество е пропито от тях", подчертава полският президент

Анджей Дуда
Анджей Дуда Източник: Shutterstock

Русия е опасност за Европа, заявява полският президент Анджей Дуда в непубликувано засега интервю за германския в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг", цитирано от ДПА.

 

"Ако Украйна, със своята героична съпротива не успее да устои на имперските планове на Путин, Полша и балтийските страни ще бъдат заплашени пряко от по-нататъшно разширяване на руската сфера на влияние в Централна Европа", заявява Дуда.

 

Той говори за "великоруски идеи, които визират подчиняване на други народи". Това са идеите не само на Путин, голяма част от руското общество е пропито от тях, подчертава полският президент.

 

"Благодарение на Украйна, тази опасност е сдържана днес. Но мисля, че тази опасност за нещастие ще стане актуална в бъдеще", добави Дуда. "Единственото, което можем да направим, е да подсилим собствената си сигурност".

 

Полша е дарила 260 танка Т-72 на Украйна, според Дуда. Той подчерта, че това налага ускоряване на закупуването на нови танкове. Варшава се надява и на доставката на германски танкове "Леопард", но засега това не се е осъществило.

 

По-рано вчера, по време на възпоменанията по повод годишнина от Варшавското въстание, Дуда заяви, че "германците избиваха безжалостно цивилни в столицата" по време на Втората световна война. Днес "руската агресия срещу Украйна е също толкова безжалостна", добави той, цитиран от Асошиейтед прес.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени