Бен Уолъс: Русия планира в близко време да проведе "ядрено стратегическо учение"

Според него Русия планира и кибератаки, както и други "дестабилизиращи" действия, включително и тактически измамни маневри, за да се създаде претекст за инвазия в Украйна

Бен Уолъс
Бен Уолъс Източник: Defensenews

Според британския министър на отбраната Бен Уолъс Русия планира в близко време да проведе "ядрено стратегическо учение". Уолъс се позова на констатации на разузнаването, без обаче да даде никакви подробности. Министърът даде интервю по радиостанция ВВС, в което коментира, че Русия планира и кибератаки, както и други "дестабилизиращи" действия, включително и тактически измамни маневри, за да се създаде претекст за инвазия в Украйна.

 

Думите на британският министър идват на фона на състоящата се днес визита на външния министър Лиз Тръс в Москва, като в момента текат разговорите й с колегата Сергей Лавров, пише Der Standart. Руският посланик в ЕС Владимир Чижов също заяви пред BBC, че страната му все още вярва, че дипломацията може да помогне за деескалация на кризата около Украйна. Той каза, че руските войски, разположени в момента в Беларус, ще се върнат в постоянните си бази след ученията.

 

В четвъртък в цяла Европа се очакват интензивни дипломатически разговори, насочени към намаляване на напрежението. Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан заяви, че се надява на сигнал от Русия, че тя е готова да продължи тези дипломатически преговори. Това би било положителен сигнал, каза той пред радиостанция France Inter. Общата ситуация обаче остава изключително тревожна. На този фон Русия и Беларус започнаха 10-дневни съвместни военни учения.

 

САЩ нарекоха ученията - за които се смята, че са най-голямото разполагане на Русия в Беларус след Студената война - "ескалационен" ход. Москва увеличава потенциала си за действие Русия многократно отрича всякакви планове за нахлуване в Украйна, въпреки струпването на повече от 100 000 войници на границата, и определи целта на ученията в Беларус като подготовка на въоръжените сили за "спиране и отблъскване на външната агресия като част от отбранителна операция".

 

Предвижда се маневрите да продължат до 20 февруари. Припомняме, че един от сценариите, които разглежда американското разузнаване, е именно със срок средата на февруари месец като най-вероятен момент, за който се готви Русия за атакува части на Украйна.

Още от "Светът"

Зеленски приветства американския пакет от военна помощ, отправи молба за допълнителна противовъздушна отбрана

Зеленски заяви пред Блинкън, че Украйна се нуждае от две батареи за противовъздушна отбрана за североизточния град Харков, който е подложен на руски въздушни удари

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени