Дмитро Кулеба: Виждаме в лицето на НАТО един алианс, една дистанцирана институция, която не прави абсолютно нищо

Това каза каза Кулеба по време на Световния икономически форум, който се провежда в Давос

Дмитро Кулеба
Дмитро Кулеба Източник: МВнР на Украйна

Украинският външен министър Дмитро Кулеба обвини вчера НАТО, че "не прави абсолютно нищо" срещу нахлуването на Русия в страната му, но същевременно приветства "революционните решения" на Европейския съюз, предаде "Франс прес", цитирана от БТА. "Виждаме в лицето на НАТО един алианс, една дистанцирана институция, която не прави абсолютно нищо", каза Кулеба по време на Световния икономически форум, който се провежда в Давос, Швейцария.

 

Министърът подчерта, че в началото на войната, започната от Русия на 24 февруари, украинците са възприемали НАТО като "истинска сила", а ЕС като институция, която може само да "изразява безпокойство". "Войната обаче направи така, че маските да паднат", каза Кулеба. "Видяхме как ЕС взема революционни решения, които самите ние не очаквахме да бъдат взети", допълни министърът.

 

Евроатлантическите стремежи на Украйна са записани в нейната конституция, но властите вече издигат за приоритет приемането на страната в ЕС, посочва АФП. Всичко, което трябва да знаете за: Войната в Украйна (1479) "Трябва да се признае", че Украйна не може да се присъедини към НАТО, каза на 15 март украинският президент Володимир Зеленски и допълни: "Доволен съм, че нашият народ започна да разбира това и да разчита само на собствените си сили".

 

Без определени оръжия Държавите членки на НАТО са се споразумели неофициално да не доставят определени видове оръжия на Украйна на фона на руската инвазия, потвърдиха днес източници от алианса пред ДПА. Това е направено с цел да се намали колкото е възможно рискът от конфронтация между западния военен пакт и Москва, казаха източниците. Засега страните членки на НАТО спазват неформалното споразумение, а поради опасения от ответни мерки от страна на Русия държавите от алианса се въздържат да оказват пълна подкрепа на Украйна, казаха дипломатически източници.

 

Именно затова Полша през март не изпрати изтребители Миг-29 на Украйна. Досега държавите от НАТО се въздържат да доставят на Киев западни танкове, както и самолети. Върховният главнокомандващ на обединените сили на НАТО в Европа ген. Тод Уолтърс каза по-рано, обосновавайки се с оценки на разузнаването, че предаването на изтребители Миг-29 на Украйна може да бъде възприето от Русия като стъпка засилване на напрежението и да предизвика "ескалация между Москва и НАТО, а това да доведе до високорисков сценарий".

 

Говорител на НАТО отказа да коментира подобно споразумение и каза, че каквито и да било решения за доставка на оръжие зависят от отделните държави членки на алианса. След началото на руската инвазия много източноевропейски държави доставиха на Украйна произведено през съветската епоха военно оборудване и оръжие, посочва ДПА.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени