Джейк Съливан: САЩ "няма да толерират никаква агресия" спрямо Швеция и Финландия, докато чакат за НАТО

Ако е необходимо САЩ, са готови да осигурят отбранителни способности на Финландия и Швеция

Джейк Съливан
Джейк Съливан Източник: White House

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан предупреди, че САЩ "няма да толерират никаква агресия" спрямо Швеция и Финландия, докато скандинавските страни се готвят да се присъединят към НАТО.

 

На брифинг в Белия дом той заяви, че според член 5, ако има атака срещу една нация от НАТО, е равностойно на атака срещу всички от военния блок. Това не се отнася за Финландия и Швеция, докато те не бъдат одобрени без изключение от 30-те държави членки, но САЩ и алиансът са подготвени да покажат, на който и да е евентуален агресор, че по време на процеса на кандидатстване няма да бъдат допуснати никакви атаки към двете страни.

 

Съветникът по националната сигурност каза още, че има и могат да бъдат предприети практически мерки в тази посока. Това звучи като предупреждение най-вече към Русия, която миналата седмица обяви, че ако се наложи може да предприеме "ответни стъпки" срещу Финландия и Швеция, ако се присъединят към пакта.

 

Според Съливан, ако е необходимо САЩ, са готови да осигурят отбранителни способности на Финландия и Швеция, въпреки че член 5 не важи за тях, докато не бъдат официално приети в НАТО, съобщава БНР.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени