Джо Байдън обяви: САЩ изпращат 31 танка "Ейбрамс" на Украйна

Той също така отбеляза, че САЩ ще започнат да обучават украинските военни да овладеят управлението и използването в бойни условия на американските танкове

Танк "Ейбрамс"
Танк "Ейбрамс" Източник: Pixabay

САЩ ще предоставят на Украйна 31 танка M1 Abrams. Това съобщи президентът на САЩ Джо Байдън на брифинг в Белия дом, в присъствието на шефа на Пентагона Лойд Остин и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, съобщава кореспондентът на Укринформ.

 

"Днес обявявам, че Съединените щати ще изпратят 31 танка "Ейбрамс" в Украйна, еквивалента на един украински батальон", каза президентът на САЩ. 

 

"Танковете Abrams са най-мощните танкове в света и изключително трудни за експлоатация и поддръжка. Затова ние също предоставяме на Украйна резервните части и оборудване, необходими за ефективна поддръжка на тези танкове на бойното поле", добави Байдън.

 

Той също така отбеляза, че САЩ ще започнат да обучават украинските военни да овладеят управлението и използването в бойни условия на американските танкове. Според Байдън украинската армия трябва "ефективно да управлява тези танкове на бойното поле". Затова в най-скоро време ще започнем тренировките", каза президентът. 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени