ГУРМО започва унищожаване на руския флот в Азовско море с модерни дронове (ВИДЕО)

Действията следват унищожаването на 1/3 от Черноморския флот на Русия

Украински дрон "Magura V5"
Украински дрон "Magura V5" Източник: Скрийншот видео кадър

Главното управление за разузнаване на МО на Украйна (ГУРМО) може да използва украински военноморски атакуващи дронове "Magura", за да удари руските военни кораби в Азовско море. Това съобщи в ефира на националния телемаратон представителят на украинското военно разузнаване Евгений Ерин, цитиран от Главред.

 

Според него тези дронове са способни да постигат бойни задачи на всякакъв вид водна повърхност, така че руснаците в Азовско море може да се сблъскат със сериозни проблеми. "В същото време, съвсем скоро ще видим колко добре са защитени водите на Азовско море", каза Ерин.

 

Русия е започнала да използва водите на Азовско море за изстрелване на ракети "Калибър" срещу територията на Украйна, заяви говорителят на военноморските сили на въоръжените сили на Украйна Дмитрий Плетенчук в ефира на телемаратона.

 

Военноморските дронове Sea Baby на СБУ положиха повече от 15 подводни мини близо до Кримския полуостров в Черно море, по маршрути, използвани изключително от военни кораби. Това доведе до поражението на най-малко четири вражески кораба.

 

Украйна унищожи почти три дузини кораби от Черноморския флот на Руската федерация, фокусирайки ударите по ракетоносците, които представляват най-голямата заплаха. Това съобщи и говорителят на ВМС на въоръжените сили на Украйна Дмитрий Плетенчук.

 

Морски дрон Magura V5 - какво е известно за него
Magura V5 (Maritime Autonomous Guard Unmanned Robotic Apparatus V-type) е украински многофункционален надводен безпилотен катер, способен да изпълнява различни функции: наблюдение, разузнаване, патрулиране, търсене и спасяване, противодействие на мини, защита на флота, както и бойни мисии.

 

През ноември 2022 г. украинското правителство обяви разработването на украински боен надводен дрон с обсег до 800 км. Той беше представен за първи път на Международния панаир на отбранителната индустрия (IDEF), който се проведе от 25 до 28 юли 2023 г. в Истанбул.

 

На 29 юли 2023 г. беше публикуван репортаж на CNN, който потвърди, че лодката камикадзе Magura V5 вече съществува не само като изложбен модел, но и като система, която е напълно готова за употреба.

 

 

На 1 февруари 2024 г. шест дрона "Магура V5" атакуваха руския ракетен катер "Ивановец". В резултат на нападението лодката потъва и загиват всички членове на екипажа (около 40 души). Фактът на използването на Magure V5 беше потвърден от ръководителя на ГУРМО ген. Кирил Буданов.

 

На 14 февруари 2024 г. украинското военно разузнаване съобщи, че големият десантен кораб "Цезар Куников" от Черноморския флот на Руската федерация е потопен с помощта на атакуващи морски дронове "Магура V5".

Още от "Светът"

САЩ, Израел и Украйна се договарят да прехвърлят до осем системи "Пейтриът" на въоръжените сили на Украйна

Това показва промяна в отношенията между Израел и Русия, напрежението между които възникна поради подкрепата на Москва за палестинската терористична групировка "Хамас"

Прочетете повече прочетете повече

ISW: Политиката на Москва настройва все повече малцинствата в страната

Повсеместният недостиг на критични ракети за противовъздушна отбрана на Украйна възпрепятства способността на Украйна да защити своята критична инфраструктура срещу руски удари

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени