ISW прогнозира провал на опитите на Русия за настъпление в Луганска област

Руските агресори имат проблеми с подмяната на оборудването - особено с танкове, тъй като някои от тях са загубени в битки с въоръжените сили на Украйна

Руски военни
Руски военни Източник: Telegram

Русия продължава офанзивата си в района на Луганск, но нашествениците нямат свободни резерви, за да увеличат мащаба и интензивността на атаките си. Окупаторите може да разполагат с допълнителни резерви, но участието им в боевете няма да се отрази сериозно на ситуацията. Малко вероятно е руснаците да успеят да постигнат значителен напредък в региона. Това пише в последния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

 

В резюмето на ISW се посочва, че руската окупационна армия изпитва недостиг на свободни резерви, за да увеличи мащаба на офанзивата и да засили атаките си. Руските агресори имат проблеми с подмяната на оборудването - особено с танкове, тъй като някои от тях са загубени в битки с въоръжените сили на Украйна.

 

"Липсата на няколко танкови подразделения показва, че руската армия има проблеми с подмяната на оборудването, особено на танковете, загубени по време на предишни неуспешни настъпателни операции", се казва в доклада.

 

В същото време ISW посочва, че руснаците може би все още разполагат с някои възстановени механизирани части в резерв. Въпреки това, вкарването на тези резерви в Луганска област едва ли ще промени значително хода на продължаващата офанзива.

 

"Руската офанзива ще продължи още известно време и може временно да набере скорост, когато бъдат въведени последните резерви, но вероятността да постигне целите си или оперативно значими победи е малка", обясняват експертите.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени