Китай с най-ниска раждаемост от 1949 година насам

Вече имат право да имат и по три деца, но не искат

Cpeд пpoблeмитe в Kитaй oбaчe e и ниcĸият cтaндapт нa живoт и виcoĸитe paзxoди зa oбpaзoвaниe
Cpeд пpoблeмитe в Kитaй oбaчe e и ниcĸият cтaндapт нa живoт и виcoĸитe paзxoди зa oбpaзoвaниe Източник: Zonanews

Раждаемостта в континентален Китай е спаднала до рекордно ниското ниво от 7,52 на 1000 души през 2021 г., сочат данни на Националното статистическо бюро на страната, пише Ройтерс. Тази раждаемост е най-ниската от 1949 г. насам, когато статистическото бюро започва своята дейност.

 

Естественият прираст на населението на Китай, който не включва миграцията, е едва 0,034% за миналата година. "Демографското предизвикателство е добре известно, но скоростта на застаряване на населението явно е по-бърза от очакваното.

 

Това предполага, че общият брой на населението на Китай може да е достигнал своя връх през 2021 г. Също така показва, че потенциалният растеж на страната губи скорост", коментира Джъуей Джан, главен икономист в Pinpoint Asset management.

 

Според информацията през 2021 г. е имало 10,62 млн. раждания в сравнение с 12 млн. през 2020 г. Коефициентът на раждаемост през 2020 г. е бил 8,52 раждания на 1000 души. През 2016 г.

 

Китай се отказа от десетилетната си политика за едно дете, като я замени с ограничение за две деца, за да се опита да избегне икономическите рискове от бързото застаряване на населението. През 2021 г. пък бяха позволени три деца на семейство. Високите разходи за живот в градовете обаче възпират двойките да имат повече деца.

Още от "Светът"

Камала Харис започна кампанията си с малка преднина по популярност пред Тръмп

Харис бързо консолидира подкрепата на партията си, след като 81-годишният Байдън се отказа от кампанията си за преизбиране под натиск от страна на членове на неговата партия, които се тревожеха за способността му да победи Тръмп

Прочетете повече прочетете повече

Британският министър на отбраната оцени състоянието на въоръжените сили като "много по-лошо, отколкото си мислехме"

Той каза това на фона на предупреждението на бившият командващ украинската армия, че Великобритания и други демокрации трябва да се "събудят" и да обмислят как да се защитят от нова световна война

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени