"Копейки" от България и други държави вече могат да избягат в Русия от "неолибералните нагласи"

Москва улесни временното им пребиваване в страната

Москва, Кремъл
Москва, Кремъл Източник: Ройтерс

Руското правителство изготви списък на страните с "деструктивни нагласи, които противоречат на руските духовни и морални ценности". Документът беше подписан от министър-председателя Михаил Мишустин в петък.

 

В списъка са включени 47 държави, почти всички от които преди това са били класифицирани в Русия като "недружелюбни".

 

В списъка са включени България, почти всички страни от ЕС, САЩ, Великобритания, Украйна, Швейцария, Нова Зеландия, Канада, Северна Македония, Албания, Исландия, Норвегия и др. Липсват обаче Унгария и Словакия, както и Сърбия и Босна и Херцеговина.

 

През август диктаторът Владимир Путин подписа указ, който дава право на граждани от държави от такъв списък да получат разрешение да пребивават в Русия, ако са пострадали от "налагането на неолиберални и деструктивни нагласи". От желаещите няма да се изисква да познават руската култура и история, или да владеят руски език.

 

Външното министерство на Русия ще предоставя на желаещите чужденци еднократни визи за три месеца.

Това ще става през руските посолства и консулства.

 

Руските власти взеха решението с цел "защита на основните човешки права и свободи", както и в полза на "традиционните духовни и морални ценности".

Още от "Светът"

Украинското посолство в София: Крим е центъра на тежестта на европейската архитектура за сигурност. Пълното й възстановя

В рамките на Формулата за мир президентът на Украйна предложи ясна визия за постигане на цялостен, справедлив и траен мир за Украйна и света

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени