НАТО изпраща изтребители F-35 в Литва

Те ще бъдат прехвърлени от военновъздушна база в Германия

Изтребители F-35
Изтребители F-35 Източник: Lockheed Martin
НАТО съобщи, че изпраща изтребители Ф-35 в Литва в подкрепа на мисията за охрана на въздушното пространство и след непредизвиканото и неоправдано нахлуване на Русия в Украйна.
 
Изтребителите от последно поколение ще бъдат прехвърлени от военновъздушна база в Германия. Те ще се включат към военновъздушните сили на Дания и Полша, които охраняват небето над Балтийско море.
 
В съобщението се допълва, че такива изтребители са разположени също в Естония и Румъния. Самолетите са в готовност за прехващане на нарушители на правилата за международното въздухоплаване.
 
НАТО отбелязва, че охраната на въздушното пространство е денонощна и осигурява бързи действия в случай на необходимост. Самолети на съюзниците охраняват небето на страни от пакта, които нямат необходимите собствени средства.

 

Още от "Светът"

Много мързеливи руски командири виновни за тежки загуби на Москва - руснаците се събраха на полигон, а въоръжените сили

За пети път за шест месеца въоръжените сили на Украйна проследяват струпвания на руснаци с помощта на БЛА и след това нанасят удари с от РСЗО HIMARS

Прочетете повече прочетете повече

Украинската ПВО отблъсна руско терористично нападение срещу Киев, 54 украински дрона удариха Русия

Отломки от унищожен украински дрон предизвикаха пожар в склад за боеприпаси в град Торопец в руската Тверска област, което наложи частична евакуация на жителите на околността

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени