NYT: Байдън одобри предоставянето на още една система "Patriot" на Украйна

Комплексът ще пристигне от Полша, където сега се намира

Комплекс Patriot за Украйна
Комплекс Patriot за Украйна Източник: Колаж/УНИАН

Президентът на САЩ Байдън одобри разполагането на още една ракетна система "Patriot" в Украйна, пише The New York Times, позовавайки се на висши служители на администрацията и военните.

 

Отбелязва се, че решението на Байдън е взето миналата седмица след поредица от срещи на високо равнище и вътрешни дебати за това как да се отговори на спешните нужди на Украйна за укрепване на противовъздушната отбрана, без да се застрашава бойната готовност на САЩ.

 

Според официални лица втората система "Patriot" от САЩ ще пристигне от Полша, където е защитила ротацията на американските войски, които се завръщат в САЩ. Комплексът може да бъде разположен на фронтовата линия през следващите няколко дни, в зависимост от поддръжката или модификациите, от които се нуждае.

 

Представители на администрацията се надяват, че разполагането на друга американска система "Patriot" ще подтикне съюзниците да направят същото.

 

По-рано министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и други високопоставени служители на Пентагона призоваха европейските съюзници да прехвърлят системите си в Украйна.

 

"Има страни, които имат "Patriot" и ние продължаваме да привличаме тези страни", каза Остин на заседание на комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите на САЩ през април.

 

Системата за противовъздушна отбрана "Patriot" е най-скъпото оръжие, което САЩ са доставили на Украйна, с обща цена от около $1,1 млрд.: $400 млн. за системата и $690 млн. за ракети.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени