Путин трябва да отговаря за военните престъпления в Украйна, заяви британският външен министър

Британският външен министър каза, че Лондон подкрепя Международния наказателен съд, но не изключва други механизми

Джеймс Клевърли
Джеймс Клевърли Източник: Twitter

За всички военни престъпления, извършени в Украйна, отговорност трябва да носи цялото руско ръководство заедно с президента Путин. Това заяви по BBC министърът на външните работи на Великобритания Джеймс Клевърли. 

 

"Отговорността непременно трябва да се понесе, това се отнася за войниците на фронта, извършили престъпления, и по-нататък до самия връх. Всеки трябва да носи отговорност, включително Владимир Путин," заяви Клевърли.

 

Британският външен министър каза, че Лондон подкрепя Международния наказателен съд, но не изключва други механизми и възнамерява, заедно с Украйна и други партньори, да определи най-ефективната система за привличане на виновниците за войната към отговорност.

 

В същото време, според Клевърли, НАТО не заплашва и няма да заплашва Русия, тъй като е отбранителен съюз за всички страни членки. Министърът отбеляза, че дискусии за участието на страните от Алианса във войната се чуват само в изказванията на Владимир Путин.

 

"Няма вътрешна необходимост НАТО да бъде въвлечена в конфликта и всъщност ние просто се опитваме да гарантираме, че това няма да се случи," заяви Джеймс Клевърли.

 

В друго интервю за Sky News Джеймс Клевърли каза, че не вижда признаци, че Владимир Путин наистина иска да преговаря за мир с Украйна.

 

Според него всякакви мирни преговори не могат да служат като "прикритие" за превъоръжаване на руската армия и Украйна трябва да определя параметрите за всякакви преговори за прекратяване на войната, когато прецени, че те са възможни.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени