Рафаел Гроси съобщи, че е на път за украинската Запорожка АЕЦ

"Мисията на МААЕ вече е на път за Запорожката централа. Трябва да защитим сигурността на Украйна и на най-голямата ядрена централа в Европа" - съобщи той

Запорожка АЕЦ
Запорожка АЕЦ Източник: Telegram

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси съобщи в Twitter, че е на път за украинската Запорожка АЕЦ, предаде Франс прес. В последната седмица централата бе обстрелвана и това породи опасения, че може да се стигне до голяма ядрена катастрофа. Киев и Москва взаимно се обвиняват за обстрела на централата.

 

"Дойде този ден. Мисията на МААЕ вече е на път за Запорожката централа. Трябва да защитим сигурността на Украйна и на най-голямата ядрена централа в Европа", написа Гроси в Twitter и уточни, че експертите на международната организация ще пристигнат в централата тази седмица.

На снимката към съобщението шефът на МААЕ позира с екип от десетина души с шапки и жилетки с логото на агенцията на ООН.


Първоначално Украйна се опасяваше, че подобна мисия на МААЕ може да легитимира окупацията на АЕЦ в очите на международната общност, но в крайна сметка подкрепи идеята. С оглед опасната ситуация президентът Володимир Зеленски прикани в петък МААЕ да изпрати възможно най-бързо свои експерти.

 

Владимир Путин се съгласи мисията да мине през Украйна, а не през Русия, както настояваше отначало. Елисейският дворец съобщи за това в средата на август след разговор по телефона между френския президент Еманюел Макрон и руския държавен глава.

 

Запорожката АЕЦ, където се намират 6 от 15-те украински реактора, бе окупирана от руските войски в началото на март, малко след нападението срещу Украйна на 24 февруари. Днес недалеч от нея минава линията на фронта в южната част от страната.

 

В четвъртък Киев съобщи, че поради повредени далекопроводи централата е изключена от електрическата мрежа на страната. На другия ден обаче тя отново бе свързана с мрежата. В събота украинският оператор "Енергоатом" предупреди за опасност от изтичане на радиация и пожар след нови удари в близост до комплекса.

Още от "Светът"

"Хамас" каза, че е приел египетско-катарското предложение за спиране на огъня с Израел

Изявлението на палестинската групировка дойде часове след като Израел нареди евакуация на град Рафах в очакване на сухопътна офанзива на израелските сили срещу палестинския град

Прочетете повече прочетете повече

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени